Deşi amenajarea Parcului Salca trebuia să se facă în cea mai mare parte cu bani de la Administraţia Fondului de Mediu, până la urmă investiţia va fi plătită de oraş. Conform contractului dintre Primăria Oradea şi AFM, din valoarea totală de 2,7 milioane lei, Administraţia ar urma să plătească 90%, iar municipalitatea orădeană restul.
Plăţile, în aer
AFM a notificat însă Primăria că plăţile din proiect se vor face cu întârziere, pe o perioadă necunoscută. "Puteau să se întindă şi pe 2 ani", a declarat Dumitru Sim, expert în cadrul Direcţiei Management, Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea.
În aceste condiţii, municipalitatea orădeană a decis să nu sacrifice proiectul, aşteptând după banii de la Bucureşti. "Ca să nu blocăm lucrările, am decis să îl implementăm cu bani din bugetul local, ca în primăvară cel târziu parcul să fie finalizat", a explicat Sim decizia luată de Consiliul Local al oraşului la rectificarea bugetară pentru acest an.
Astfel, firmele Constructorul Sălard şi Gardener, câştigătoarele licitaţiei pentru lucrări, continuă munca şi vor fi plătite direct de Primărie. Dacă muncipalitatea orădeană îşi va recupera sau nu banii de la AFM, rămâne de văzut.
Parc anti-vandali
Profitând că a scăpat de "jugul" AFM, Primăria face şi nişte modificări în proiectul parcului. "Luăm măsuri ca parcul să fie durabil. Cunoscând situaţia de pe promenada de pe malul Crişului, unde sistemul de iluminat n-a rezistat nici un an, chiar dacă a fost reparat de trei ori, stâlpii de iluminat din parcul Salca vor fi mai înalţi şi vom renunţa la panourile solare. De asemenea, aleile nu vor mai fi făcute din materiale ecologice, ci vom opta pentru materiale mai rezistente", a precizat Sim.
În prezent, lucrările sunt finalizate în proporţie de 30%. Demarate în aprilie, ele ar fi trebuit să se încheie în luna noiembrie.
Întins pe 3,4 hectare, Parcul Salca ar urma să aibă 10.800 de plante. Printre acestea, 178 de arbori, 285 de arbuşti, 460 de trandafiri, 210 bambuşi şi 1.700 de ierburi.
În inima parcului va fi amenajat un labirint verde, după modelul celor din curtea castelelor nobililor austrieci, şi cel mai mare lac artificial orădean. Luciul de apă se va întinde pe 0,5 hectare şi va fi traversat de un ponton. La mijlocul lacului va fi amenajată o mică insulă la care vizitatorii vor putea ajunge pe o potecă îngustă din pietre, pentru a admira vegetaţia de mlaştină.