Concertul de joi, de la ora 19, de la Filarmonica Oradea, are în prim-plan lucrările austriecilor W.A. Mozart şi F. Schubert şi debutează cu Uvertura "Răpirea din Serai", la a cărei premieră, în anul 1782, împăratul Joseph al II-lea i-a reclamat compozitorului faptul că "opera are prea multe note". Mozart, însă, i-a răspuns imediat că "are atâtea note câte trebuie să fie".

Seara muzicală va continua cu Concertul pentru corn şi orchestră nr. 2 K.V. 417 în Mi bemol Major, scris tot de compozitorul-geniu şi care conţine trei părţi: Allegro, Andante şi Rondo Allegro.

A doua parte a programului îi este dedicată romanticului Franz Schubert: Simfonia a V-a în Si bemol Major, D. 485, compusă în 1816, cuprinde cel mai mic aparat orchestral din întreaga sa creaţie.

Invitaţii serii de joi sunt, la corn, solistul Petrea Gîscă, iar Orchestra Filarmonicii Oradea va fi condusă de maestrul Petre-Florentin Gîscă.

Petre-Florentin Gîscă este un dirijor tânăr, care a studiat şi vioara, participând la concerte şi concursuri naţionale, unde a obţinut premii importante. Însă, a urmat studiile superioare la Facultatea de Medicină din Iaşi, întorcându-se ulterior la pasiunea pentru muzică. În urmă cu un an, Petre Gîscă s-a aflat la pupitrul Filarmonicii din Botoşani, debutând ca dirijor în faţa unei orchestre profesioniste.

Solistul Petrea Gîscă a susţinut concerte în numeroase ţări din Europa şi Asia, interpretând chiar şi în faţa Papei Paul al II-lea în anul 1984, alături de Filarmonica Moldova. Cornistul a fondat mai multe ansambluri de suflători, iar, în prezent, desfăşoară şi o activitate didactică la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi.

Biletele pot fi cumpărate pe site-ul Filarmonicii, de aici, pe platforma bilete.ro, sau la casieria instituţiei, la preţuri între 15 şi 50 de lei, în funcţie de categorie şi locul ales în sala de concerte.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!