În Uniunea Europeană, România este ţara cu cea mai mare rată de decese provocate de poluare, potrivit unui studiu realizat de Agenţia Europeană de Mediu (AEM).

Studiul, prezentat marţi la Copenhaga, arată că nu mai puţin de 19% din decesele înregistrate în ţară sunt legate de poluarea atmosferică şi fonică, efectele schimbărilor climatice (canicula sau inundaţiile) şi expunerea la substanţe chimice periculoase. Cu alte cuvinte, tot al cincilea deces este legat de poluare. 

La polul opus se află Danemarca şi Suedia, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului.

Un indicator al poluării este accesul locuitorilor din oraşe la spaţiile verzi. În România, 20% din populaţia urbană nu are acces imediat la spaţiile verzi, ceea ce creşte riscul apariţiei unor boli cardiovasculare sau de plămâni, notează site-ul Dw.com.

Datele privind decesele care au legătură cu poluarea sunt prezentate în noul studiu al Agenţiei Europene de Mediu, însă sunt bazate pe cercetările realizate în 2012 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit OMS, aproximativ 13% din decesele anuale din UE – adică 630.000 de morţi premature – ar fi provocate de factori de mediu, adică ar putea fi evitate. Cauzele de deces cele mai frecvente sunt, însă, cancerul, bolile de inimă şi atacurile cerebrale.

Agenţia susţine că situaţia s-a îmbunătăţit însă considerabil în ultimii 30 de ani, dar în multe ţări est-europene, rata morţilor premature provocate de factori de mediu ar fi mult peste cea din vestul Europei.

În 1990, numărul deceselor provocate de poluarea aerului era de un milion. "În timp ce în Europa observăm îmbunătăţiri în protecţia mediului, iar planul Green Deal al Comisiei Europene arată orientarea clară spre un viitor sustenabil, raportul actual dovedeşte că este nevoie de măsuri pentru a-i proteja pe cei mai periclitaţi cetăţeni din societatea noastră", a declarat directorul executiv al Agenţiei Europene de Mediu, Hans Bruyninckx, potrivit site-ului de ştiri Adevarul.ro. Acesta a mai spus şi că sărăcia ar merge mână în mână cu viaţa într-un mediu poluat şi cu sănătatea precară.