Tot mai puţini orădeni beneficiază de ajutor de încălzire. În raportul activităţii Administraţiei Socială Comunitară Oradea pe anul 2015 se specifică faptul că, iarna trecută, numărul orădenilor care au primit acest ajutor a scăzut la circa 4.000 faţă de 6.000 în anul anterior şi peste 8.000 în sezonul 2012-2013.

Doar pentru cei în nevoie

"Se vede clar din situaţia comparativă că a scăzut foarte mult numărul beneficiarilor ajutorului de încălzire. Cauzele sunt clare. S-au majorat pensiile, s-au indexat salariile, cuantumul ajutorului de încălzire nu a crescut din 2011 şi atunci nu este interesant pentru beneficiari să vină să-şi depună un set stufos de documente", a declarat directorul ASCO Arina Moş, joi, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, legea privind condiţiile necesare acordării acestui ajutor de încălzire s-a înăsprit. "Cred că acum acest ajutor de încălzire revine doar acelor persoane şi familii care sunt în nevoie. Noi facem verificări să vedem dacă declaraţia pe proprie răspundere este conformă cu realitatea. Avem cazuri în care au existat declaraţii nesincere, caz în care banii alocaţi se iau înapoi", a precizat Arina Moş.

Ajutorul de încălzire se acordă pe trei categorii (energie termică, gaze naturale şi combustibili solizi sau petrolieri) şi diferă în funcţie de venitul familiei sau al persoanei respective.

Toţi copiii au loc în creşe

În aceeaşi conferinţă de presă, directorul ASCO a prezentat câteva dintre realizările instituţiei în anul 2015, cum ar fi campania "Singuri acasă – ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!", lansată de ASCO şi promovată ulterior de alte instituţii la nivel naţional, sau reabilitarea integrală şi dotarea la standarde europene a Creşei nr. 2 "Picioruşe Vesele", a cărei activitate a fost reluată în septembrie.

Totodată, Arina Moş a precizat că nu mai există probleme cu numărul locurilor din creşe. "În Oradea, momentan, orice solicitare a părinţilor care doresc să îşi înscrie copilul la creşă este soluţionată favorabil, în toate cele 13 creşe fiind acoperite toate necesităţile specifice copilului de vârstă antepreşcolară". În 2015 au fost înscrişi la creşele publice 580 de copii, cu vârste cuprinse între 10 luni şi 4 ani.

Pe de altă parte, tot în 2015, Primăria Oradea şi ASCO au predat apartamente către beneficiarii selectaţi în Centrele de cazare temporară nr. 2 şi 3, situate pe str. Atelierelor nr. 13, în urma reabilitării şi modernizării lor. "Familiile care locuiesc în centrele de cazare temporară beneficiază de servicii sociale: consiliere individuală şi de grup, educaţie sanitară, formarea abilităţilor necesare unei relaţionări eficiente cu instituţiile furnizoare de servicii sociale, precum şi de sprijin în integrarea în muncă a chiriaşilor, sprijin în obţinerea unei locuinţe, ceea ce în mod cert le va ajuta să-şi întemeieze un viitor", a spus directorul ASCO.

Pentru 2016, ASCO îşi propune să-şi continue toate programele, crescând totodată gradului de independenţă a beneficiarilor.