Registrul Auto Român a făcut bilanţul activităţii din anul 2019, arătând că în Bihor a verificat 2.421 de maşini, din care 37% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte, iar 38 prezentau un pericol iminent de accident.

„Din totalul autovehiculelor oprite, în 7,41% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 0,29% aveau probleme legate de identificare și 2,4% aveau ITP fals, expirat sau anulat”, se arată într-un comunicat transmis de RAR.

Din pricina problemelor identificate în trafic, inspectorii RAR şi Poliţia Rutieră au retras 309 certificate de înmatriculare şi au dat 374 de amenzi. Şoferii rămaşi fără certificat de înmatriculare pot să îl redobândească numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.

RAR a transmis că luarea acestor măsuri nu înseamnă că parcul auto din România este la pământ. „Rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, se mai arată în comunicat.

Rable pe şosele

La nivel naţional, anul trecut, Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, 69.130 de vehicule. Din acestea, 31.607 (45,72%) aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase și au fost declarate neconforme. Cele mai multe neconformităţi au fost constatate la instalația electrică de iluminare-semnalizare (27%), punți, jante, anvelope și suspensie (12%), respectiv şasiu, cadru și elemente atașate șasiului (10%).

„Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni mai grave la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi, jante, anvelope şi mecanismul de suspensie. Astfel, în cazul a 3.616 vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident”, se mai arată în comunicat.

În total, la nivel naţional, în urma controalelor mixte ale RAR şi Poliţia Rutieră, au fost aplicate 22.447 de sancțiuni, au fost retrase 17.938 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 413 vehicule, iar 113 ITP-uri au fost anulate.