Poliția Harghita a anunțat că a deschis dosar penal în rem pentru infracțiunile de incitare la ură și discriminare în cazul celor doi muncitori din Sri Lanka angajați la fabrica de pâine din Ditrău.

Incitare la ură și discriminare

Măsura a fost luată după ce sute de localnici s-au revoltat că fabrica de pâine din localitate, cea mai mare din bazinul Gheorghieni, a angajat doi muncitori singalezi și au pretextat că se tem că vor fi invadați de migranți care le vor impune cultura lor și le vor pune în pericol siguranța.

„La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a fost înregistrat un dosar de cercetare penală faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să identificăm eventualele persoane care se fac vinovate de săvârșirea acestei fapte”, a declarat sâmbătă pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip.

Deocamdată cercetările de desfășoară în rem. Eventualii vinovați riscă sancțiuni care pot merge de la amendă până la pedeapsa cu închisoarea între șase luni și trei ani.

„Vin, distrug, fac probleme...”

Situația din Ditrău este cu atât mai controversată cu cât sâmbătă, în cadrul unei întâlniri la care au participat circa 300 de localnici și reprezentanți ai UDMR și ai autorităților județene sătenii și-au manifestat deschis aversiunea față de migranți.

„Nemulțumirea mea a plecat de la ce am văzut în alte părți, după ce am văzut ce probleme poate face această migrațiune. Vin, distrug, fac probleme, noi nu asta am vrut. Proprietarul brutăriei este de-al nostru, brutăria este a noastră, pâinea este a noastră pentru că de asta o cumpărăm”, a declarat un participant.

Mutați la cuptoare

Deși localnicii au cerut ca la întâlnirea de sâmbătă să fie prezent și angajatorul celor doi singalezi, patronii brutăriei a evitat să participe la ședință. Aceștia au transmis o scrisoare în care și-au cerut scuze sătenilor că nu i-au anunțat din timp că vor aduce angajați străini.

Directoarea fabricii Kollo Katalin, a declarat ulterior presei că muncitorii vor fi mutați din brutărie ca ajutoare la cuptoare a face pe placul comunității.

„Propunerea noastră a fost ca cei doi brutari calificați să fie cuprinși într-o altă etapă a producției și deocamdată să ne ajute la cuptoare”, a spus Kollo.

Firma și-a amânat cu șase luni intenția de a angaja încă cinci brutari din Nepal și Sri Lanka pentru a încerca să recruteze localnici.

„Principala problemă este că localnicii nu vor ca persoane din altă cultură să facă pâinea lor. De foarte multe ori au atacat faptul că ei nu au probleme cu persoanele respective, dar, totuși să nu atingă pâinea lor”, a explicat directoarea.

CNCD se autosesizează

Anunțul privind mutarea celor doi muncitori din Sri Lanka de la brutărie a generat sâmbătă prima reacție a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

„În urma declarației patronului brutăriei, cum că va retrage cei doi brutari din Sri Lanka de pe linia de producție, pentru liniștea localnicilor, voi propune luni dimineață Consiliului să demarăm procedura de autosesizare pentru posibile fapte de discriminare”, a declarant pentru Hotnews președintele CNCD, Asztalos Csaba.

Președintele CNCD a afirmat că instituția nu s-a implicat până acum în acest caz pentru că avea informații cu privire la declanșarea unei anchete a poliției pe marginea acestui caz.

Scandalul de rasism de la Ditrău a izbucnit miercuri după când circa 200 de localnici s-au adunat în fața primăriei în frunte cu preotul romano-catolic Bíró Károly pentru a protesta împotriva faptului că brutăria a angajat doi muncitori din Sri Lanka.

Proprietarii locuințelor în care au fost cazați brutarii au primit amenințări fapt pentru care patronii firmei au decis să îi mute pe singalezi la Gheorghieni.