După cum ne-a obişnuit deja, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service premiază orădenii care colectează selectiv deşeurile. Reprezentanţi ai societăţii, încărcaţi cu premii, caută prin tot oraşul cetăţenii care aruncă în mod corect deşeurile reciclabile.

Campania de premiere este menită să-i stimuleze pe orădeni să respecte regulile simple ale colectării selective a deşeurilor, ceea ce ar ajuta urbea să câştige concursul naţional "Oraşul reciclării", prin care se caută cel mai eco oraş din România.

Reguli simple

Sistemul de colectare selectivă a deşeurilor presupune că, acasă, fiecare orădean strânge separat deşeurile ce pot fi reciclate, adică hârtii, cartoane, PET-uri, doze de aluminiu, sticle şi plasticuri, de cele menajere. Tot separat, cetăţenii trebuie să le şi arunce. Orădenii care stau la case au primit, gratuit, saci galbeni pentru deşeurile reciclabile, iar cei de la blocuri pubele ori containere cu capac galben.

Colectarea selectivă a deşeurilor este importantă pentru că este singura modalitate prin care poate fi redusă cantitatea de deşeuri depozitată la halda ecologică, iar Uniunea Europeană obligă toate oraşele româneşti să reducă aceste cantităţi.

La concurenţă

În ultimele trei luni, în Oradea s-a sesizat o creştere a cantităţilor de deşeuri reciclate colectate selectiv. Bilanţul lunii aprilie arată că s-au strâns 49.560 kilograme de fracţie uscată, în timp ce în martie cantitatea a fost de 43.660 kg, iar în februarie de 40.490 kg. Aceste cantităţi sunt declarate de municipiu şi organizaţiei Eco-Rom Ambalaje, care, împreună cu Ministerul Mediului, organizează concursul "Oraşul Reciclării", în care Oradea s-a înscris alături de alte 31 de oraşe.

În cadrul concursului, oraşul nostru trebuie să demonstreze că pune preţ pe reciclare, motiv pentru care şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, a decis să-i stimuleze pe orădeni. De fiecare dată când aruncă corect deşeurile reciclabile, deci strict în containerele cu capac galben ori în iglu-uri, ei pot primi premiile puse la bătaie de echipele operatorului: brelocuri, lanterne şi sacoşe textile. Motive în plus să fie eco-orădeni...