Colectarea selectivă a deşeurilor nu este un moft, ci o îndatorire. Fiecare locuitor al oraşului trebuie să adune deşeurile menajere separat de cele ce pot fi valorificate şi să le depună în recipientele specifice fiecărei categorii.

Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, face un apel către toate asociaţiile de proprietari din oraş, rugând cetăţenii să respecte regulile colectării selective, dar amintind totodată că asociaţiile cele mai responsabile şi grijulii vor fi premiate...

Gratis

Colectarea selectivă presupune că fiecare cetăţean adună deşeurile menajere separat de cele ce pot fi reciclate: sticlă, hârtie, carton, plastic, metal, aluminiu. Când îşi aruncă gunoiul, cetăţenii trebuie s-o facă tot separat. Pentru orădenii care locuiesc la bloc asta înseamnă că trebuie să-şi lase deşeurile menajere în pubelele ori containerele de culoare neagră, iar pe cele reciclabile în recipiente galbene.

În Oradea, toate asociaţiile de proprietari au primit gratuit de la RER Ecologic Service containere atât pentru colectarea deşeurilor menajere, cât şi pentru cea a reciclabilelor. Tot gratuit, utilajele societăţii de salubritate golesc recipientele galbene, astfel încât colectarea selectivă a deşeurilor nu îi costă pe orădeni niciun leu!

Eco-premii

Mai mult, dacă dovedesc că sunt responsabili şi îşi trimit deşeurile la reciclat, orădenii pot fi premiaţi. Până pe 30 iunie inclusiv, RER Ecologic Service caută asociaţiile de proprietari care aruncă cele mai „curate” deşeuri reciclabile, adică neamestecate cu deşeuri menajere.

Angajaţii operatorului de salubritate analizează atent, la fiecare colectare, deşeurile din containerele galbene ale asociaţiilor de proprietari şi notează dacă fracţia uscată este sau nu conformă, adică dacă printre deşeurile reciclabile se află sau nu şi deşeuri menajere care le pot compromite. Nu va conta cantitatea deşeurilor aruncate, ci doar calitatea. 50 dintre asociaţiile cu rezultate bune vor putea câştiga, prin tragere la sorţi, un set de unelte pentru grădinărit sau pentru curăţenie.

Bineînţeles, odată cu premiile, locatarii din aceste asociaţii îşi vor adjudeca şi reputaţia de eco-cetăţeni, care înţeleg că selectarea deşeurilor nu este un capriciu al autorităţilor, ci o obligaţie.