Răsturnare de situaţie în cazul spectacolului susţinut de Ansamblul Crişana cu ocazia zilei de 24 ianuarie, de Mica Unire. Deşi iniţial acesta fusese programat la Filarmonică, din cauza unei repetiţii a trupei maghiare, până la urmă se va ţine în sala mare a teatrului, la intervenţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Pásztor Sandor.

Informaţia a fost făcută publică sâmbătă, printr-un comunicat, de purtătorul de cuvânt al CJ, Adrian Simon, după ce, înainte cu o zi, conferinţa de presă de la teatru, care anunţa spectacolul ce deschide, practic seria evenimentelor de Centenar, din 24 ianuarie, s-a lăsat cu scandal.

După ce managerul teatrului, Daniel Vulcu, a anunţat că evenimentul se va derula la Filarmonică, pentru că sala mare a Teatrului va fi ocupată de o repetiţie a Teatrului Maghiar, regizorul, actorul Eugen Ţugulea, s-a arătat revoltat de situaţie.

"În urma întrevederilor avute ieri după-amiază de către dl Pásztor Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean, cu directorii celor două instituţii de teatru subordonate, doamna Czvikker Katalin şi domnul Daniel Vulcu, s-a ajuns la un consens privind modalitatea de interpretare a spectacolelor de la sfârşitul acestei luni. Astfel, s-a stabilit că spectacolul "Pe al nostru steag e scris Unire" regizat de maestrul Eugen Ţugulea va avea loc miercuri, 24 ianuarie 2018, cu începere de la ora 19.00 pe scena Teatrului Regina Maria", arată comunicatul CJ.

Contactat pe această temă, managerul Teatrului Regina Maria a confirmat, arătându-se deranjat de ieşirea de vineri a lui Ţugulea. "Lucrurile se puteau desfăşura în mod normal, fără să impieteze nici actul artistic şi nici să umbrească importanţa sărbătorii respective", a spus, sâmbătă, Vulcu.

Acesta a reiterat ideea că teatrul maghiar era îndreptăţit să ocupe sala, dat fiind că, pe 26 ianuarie, trupa Szigligeti va avea o nouă premieră, iar potrivit înţelegerii, în săptămâna cu spectacolul nou, sala este alocată pentru repetiţii acelui teatru care susţine premiera.

"Lucrurile se desfăşurau normal, fără probleme, la Filarmonică, o sală la fel de elegantă şi de bună ca şi sala noastră, fără să conturbe actul artistic care se întâmplă la sala mare", a spus Vulcu.

După cum BIHOREANUL a mai scris, regizorul a avut o intervenţie fulger în conferinţa de presă de vineri, acuzându-i pe cei de la secţia maghiară - în ciuda declaraţiilor lui Vulcu - că a cerut sala doar pentru o repetiţie şi pentru câteva ore în ziua spectacolului, opinând că, dacă ar fi dorit, reprezentanţii de la teatrul maghiar ar fi putut ceda.

"În opinia mea, 24 ianuarie este cel de-al doilea cel mai important eveniment din istoria poporului român. Am fost solicitat să fac acest spectacol, m-am simţit foarte măgulit şi l-am gândit ştiind că - în mod normal - îl ţinem acasă. Pentru mine şi pentru noi, «acasă» înseamnă acest edificiu. Am aflat ulterior că nu se ţine acasă, pentru că sunt nişte repetiţii ale colegilor de la colectivul maghiar. Eu am discutat cu unul din colegii de la colectivul maghiar, încercând să-i spun că nu e normal ca noi să nu ţinem în casa noastră acest spectacol. Aşa cum dumnealor, la 15 martie, serbează Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni în această sală, noi, colectivul Teatrului Regina Maria, suntem cel puţin în aceeaşi măsură îndreptăţiţi să ne onorăm Ziua Naţională - căci 24 ianuarie e zi naţională - în sala noastră!", a spus Eugen Ţugulea.

Citiţi detalii în articolul Centenarul, debut cu stângul în Oradea: Concertul de Mica Unire nu se poate ţine în sala Teatrului, din cauza repetiţiilor actorilor maghiari (VIDEO)