Festivalul Internațional de Teatru Oradea, prima ediție din 2019 încoace, a debutat miercuri seară cu un eveniment plin de ritm și veselie în Piața Ferdinand, invitați speciali fiind maramureșenii din Grupul Iza, care au horit despre lume și mândruțe.

În piațeta din fața Teatrului Regina Maria a fost montată o scenă pe care au urcat în deschiderea evenimentului de lansare a FITO 2023 mai mulți membri ai Ansamblului Artistic Profesionist Crișana, momentul lor fiind urmat de unul prezentat de actorii teatrului gazdă, mai precis „Nunta” din musicalul de succes „Scripcarul de acoperiș”, cu Richard Balint și Ioana Dragoș Gajdó în prim-plan. Spectacolul care prezintă povestea unei familii de evrei în vremea pogromului din Rusia a avut premiera în toamna anului 2011, iar de atunci fiecare reprezentație este dată cu casa închisă. 

Invitații speciali ai serii au fost membrii Grupului Iza, care cântă folclor autentic din zona Maramureș, iar un album de-al lor a intrat în patrimoniul UNESCO.

Și în centrul Oradiei, ei au făcut spectacol, trecând de la doine la învârtite și horindu-le celor prezenți melodii celebre („După pui de moroșan”, „Când m-o făcut mama-n lume”, „Mor mândruță și mă sting”, „Nu horesc că-s horitoare”), cu versuri neaoșe, gustate de public, ca „Rău îmi pare după lume / Că eu trec și ea rămâne” sau „Când m-o făcut mama-n lume, ceasurile n-o fost bune / O fost ceasurile rele, așa și zilele mele...”. 

Voioșia celor de pe scenă a ajuns și la public, astfel că nu puțini dintre spectatorii adunați în Piața Ferdinand - unii anume veniți pentru lansarea FITO, alții aflați în trecere și atrași de ritmurile din Maramu’ - au ținut ritmul cu aplauze și chiar s-au pus pe dansat. Printre ei, și mai mulți actori ai Teatrului Regina Maria. 

Fondatorul Grupului Iza, Ioan Pop „Popicu”, le-a mulțumit gazdelor pentru invitație și a amintit de bucuria colaborării mai vechi cu Teatrul din Oradea, pentru spectacolul de succes „Electra”. 

Într-o întâlnire cu presa înaintea evenimentului de lansare a FITO 2023, managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, a precizat că ediția din acest an, care se desfășoară în perioada 1 – 11 iunie, se bucură de „cel mai mare buget din istoria festivalului”, alocat de către CJ Bihor, fără a preciza despre ce sumă este vorba.

Atât managerul, cât și Victoria Balint, directoarea trupei Iosif Vulcan a TRM, au subliniat că orădenii sunt chemați să descopere nu doar spectacole de la teatre din țară, ci și unele importante aduse de trupe din străinătate. Printre acestea se numără „Romeos & Julias Unplagued. Traumstadt”, un spectacol de teatru dans bazat pe „Romeo și Julieta” de William Shakespeare și prezentat de o trupă din Polonia, și „Balada de la Narayama”, prezentată de o trupă de teatru din Japonia. 

În cadrul FITO vor fi organizate și concerte. De pildă, duminică seara, de la ora 21, în Piața Unirii va cânta Zdob și Zdub.

Mai multe detalii despre spectacolele și programul FITO, în articolul: 

Iunie cu povești: Festivalul Internațional de Teatru Oradea, o ediție bogată în spectacole premiate

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!