Orădenii şi turiştii care se plimbă pe malurile Crişului Repede în municipiu ar putea crede că apa bălteşte. În zona centrală, dar şi în apropierea străzii Sovata, luciul apei a fost acoperit de alge de culoare verde.
"Aceste alge, denumite alge elodea, sunt specifice unei ape stătătoare şi s-au dezvoltat pe Crişul Repede din cauza debitului mic al râului şi a temperaturilor ridicate care fac mai intens procesul de evaporare a apei. Nu prezenţa lor este o problemă, căci aceste alge se regăsesc mereu în cursul râului, ci cantitatea lor, faptul că au invadat luciul de apă creează o problemă estetică", a explicat BIHOREANULUI Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.
Potrivit acesteia, fenomenul nu se petrece pe alte râuri din judeţ, întrucât acestea sunt decolmatate. În Oradea, însă, decolmatarea este imposibilă, din pricina amenajărilor de pe malurile Crişului Repede, dar şi pentru că ar crea un deranj în oraş şi ar fi invazivă pentru cursul de apă.
"Intenţionăm însă să achiziţionăm un utilaj mult mai prietenos cu mediul: amfibie. Este ca o mini-bărcuţă care merge pe cursul de apă şi are prevăzute nişte gheare, care scot algele", a mai spus Mihociu. Cel mai probabil, acest utilaj va fi folosit de ABA Crişuri abia din vara următoare.
Aşa cum s-a întâmplat şi în verile precedente, cel mai probabil Crişul Repede se va curăţa natural de aceste alge la toamnă, când râul va avea un debit mai mare.