PSD şi PNL se războiesc folosind ca arme raportele Curţii de Conturi Bihor! După ce, în urmă cu două săptămâni, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat public o sumedenie de nereguli depistate de inspectori în activitatea CJ Bihor, demonstrând astfel că banii acestei instituţii ajung la firmele de casă ale UDMR prin proceduri obscure, a venit rândul PSD-iştilor să dea replica duşmanilor politici.

Liviu Sabău Popa şi Adrian Negrea, consilieri PSD în Consiliul Local al Oradiei, au ieşit miercuri, într-o conferinţă de presă, pentru a denunţa neregulile depistate de Curtea de Conturi în activitatea Primăriei, aşa cum au fost acestea înşirate într-o informare publicată pe site-ul Primăriei.

Grăbiţi să-i acuze pe liberali, cei doi PSD-işti nu au aşteptat să vadă raportul detaliat, pentru a putea lansa acuze argumentate. În schimb, în debutul conferinţei au acuzat că documentul n-a fost publicat pe site-ul Primăriei şi nici consilierilor nu le-a fost încă transmis.

BIHOREANUL a cerut purtătorului de cuvânt al Primăriei, Anca Grama, o explicaţie pentru lipsa raportului de pe site, dar deocamdată aceasta nu a oferit un răspuns.

Abateri şi greşeli

Cert este că, verificând activitatea Primăriei din 2017, inspectorii Curţii de Conturi au identificat 17 abateri şi prejudicii, fără a fi vorba însă de sume colosale ori de dovezi concrete că banii au fost risipiţi în favoarea unor firme ori a unor persoane.

De pildă, a fost stabilit eronat impozitul pe clădiri renovate (prejudiciu de 4.341 lei), nu s-a încasat taxa pe clădire datorată pentru spaţii din domeniul public închiriate (7.136 lei), respectiv nu a fost introdus în domeniul public un gard metalic de la Liceul Onisifor Ghibu (48.950 lei).

Pentru PSD-işti, însă, informarea Curţii de Conturi este dramatică. "La punctul 7, cel mai dureros din punctul meu de vedere, datele apar necuantificabile. Nu se cuantifică prejudiciul, care depăşeşte cu mult cele 2,5 milioane lei abateri de la CJ", a declarat Adrian Negrea.

De fapt, acest punct prevede că Primăria nu a inventariat străzile, parcările şi pasajele noi, implicit nu le-a evidenţiat contabil. Este lesne de înţeles că nu e vorba de o cheltuire frauduloasă a banilor, ci doar o greşeală scriptică...

Modelul lui Bolojan

O altă neregulă exploatată de PSD-işti vizează compania Luxten, care ar fi încasat nelegal 374.775 lei prin aplicări eronate ale indicelui de creştere a preţurilor de consum. Banii au fost însă recuperaţi, după cum arată informarea Curţii de Conturi. De altfel, în cazul tuturor prejudiciilor consemnate, inspectorii au constatat fie că banii s-au recuperat, fie că sunt în curs de a fi recuperaţi.

O altă neregulă depistată şi menţionată de PSD-işti este la aquapark-ul Nymphaea, unde au fost montate prea multe plăcuţe avertizoare (44.574 lei). De asemenea, la mai multe şcoli din oraş s-au decontat lucrări neefectuate în timpul unor renovări, valorile fiind însă de cel mult 4.000 lei.

Totalul prejudiciilor cuantificate se ridică la 512.000 lei, ceea ce, spun PSD-iştii orădeni, "este probabil cel mai mare prejudiciu al unei unităţi administrativ-teritoriale din Bihor", aşadar au cerut edepse. "Solicităm, aşa cum au solicitat şi conducerile altor partide, demiterea persoanelor ce se fac responsabile de prejudiciile constatate în decizia Camerei de Conturi", a spus Liviu Sabău Popa.

Regulament contestat

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, PSD-iştii au anunţat că vor contesta regulamentul votat în precedenta şedinţă de Consiliu, privind cotele adiţionale de impozitare pentru clădirile care nu respectă încadrarea în frotnul stradal şi sau regimul de înălţime.

"Regulamentul este cu totul în afara legii pentru că încalcă flagrant dreptul la proprietate şi nu are la bază niciun studiu", a declarat Liviu Sabău Popa.