Concursul pentru direcţiunea şcolii din Finiş a născut un adevărat război între primarul comunei, PSD-istul Ioan Man, şi profesoara Viorica Aurelia Cristian, directoarea în funcţie şi singurul candidat la conducerea şcolii.

Dascălul îl acuză pe primar, care e membru în comisia de examen care a evaluat-o, miercurea trecută, la proba de analiză şi evaluare a CV-ului, că intenţionat nu i-a dat punctajul pe care îl merita. "Am fost evaluată într-un mod abuziv, de un primar cu 8 clase şi diplomă de tractorist!", a declarat Cristian, marţi, pentru BIHOREANUL.

"Executată de un primar cu 8 clase!"

La această probă, fiecare dintre cei cinci membri ai comisiei (un reprezentant al IŞJ Bihor, doi reprezentanţi ai consiliului de administraţie al şcolii şi doi reprezentanţi ai autorităţii publice locale) trebuia să acorde puncte pentru fiecare indicator îndeplinit, cum ar fi absolvirea unui masterat sau a unui doctorat. Graficul de evaluare elaborat de Ministerul Educaţiei prevede punctajul maxim pentru fiecare indicator, iar în cazul directoarei Cristian, primarul a decis să-i dea punctajul minim de 0,25 la fiecare indicator. Astfel, nota pe care i-a dat-o a fost 1,75, mult mai mică decât restul notelor primite de profesoară: 8,5 din partea profesorilor, 7,25 din partea reprezentantului IŞJ şi 8,25 din partea celuilalt reprezentant al administraţiei locale.

"Primarul nu mi-a luat luat în considerare diplomele de studii, recunoscute de Ministerul Educaţiei. Pentru el, să ai mai multă şcoală este un defect, nu o calitate", acuză profesoara care de 4 ani se află la conducerea şcolii. "I s-a pus în vedere domnului primar că nu poate să noteze cum vrea, a răspuns că la el e pixul. I-a spus asta şi inspectorul şcolar general, şi monitorul din partea Ministerului", spune directoarea.

Cu nota mică luată de la primar, femeia a avut un punctaj de doar 34,25 la această probă, puţin sub minimul de 35 de puncte pe care trebuia să-l obţină pentru a promova proba. Astfel, a fost declarată respinsă şi nici nu s-a mai putut prezenta la ultima probă, de prezentare a planului managerial. "Pur şi simplu, am fost executată de un domn cu 8 clase", zice Aurelia Cristian, care şi-a angajat avocat şi a depus sesizări la Prefectură, IŞJ Bihor şi Ministerul Educaţiei.

Rezultatul i-a nemulţumit și pe dascălii din şcoală, care joia trecută au ieşit în faţa şcolii, la un protest faţă de modul în care directoarea a fost evaluată. Totodată, profesorii se gândesc să mai organizeze un nou protest.

"Şi prea mare..."

Pe de altă parte, primarul Ioan Man îşi reproşează un singur lucru: că nu i-a dat directoarei note şi mai mici! "Eu o cunosc şi ştiu că nu e capabilă, nu e bună de nimic. I-am dat o notă şi prea mare", a declarat primarul din Finiş, marţi, pentru BIHOREANUL.

Edilul a recunoscut că nu i-a dat profesoarei un punct, aşa cum metodologia îi cerea, pentru faptul că are diplomă de masterat, ci doar 0,25. "Nu i-am punctat diploma de masterat pentru că nu şi l-a făcut la timp, ci la bătrâneţe. O diplomă adevărată e aia pe care îi scrie numele de fată, nu numele de femeie măritată", spune primarul, sugerând astfel că studiile făcute de o femeie căsătorită nu au nicio relevanţă.

Totodată, Man spune că nici pentru un proiect de integrare a romilor pe care profesoara l-a prezentat în CV n-a punctat-o. "Eu n-am romi în comună, nu ştiu de unde a adus vreo cinci", zice edilul.

Man a recunoscut că vrea să o schimbe din funcţie pe directoarea şcolii, despre care mai spune că "e ţinută în braţe de Inspectoratul Şcolar", cu "pile şi cu euroi la Minister". "Mi-au zis şi de la Minister să-i măresc nota, probabil s-a dus ea acolo cu pile şi euroi. Nu i-o măresc nici dacă mă împuşcă", a concluzionat edilul.

Probleme şi la alţii

Chestionat de BIHOREANUL pe această temă, inspectorul şcolar general, Alin Novac Iuhas, s-a rezumat să spună că primarul are răspunderea notei date. "Fiecare membru al comisiei răspunde pentru punctajul acordat", a declarat şeful IŞJ Bihor. Totuşi, nota nu poate fi contestată, ci cel mult atacată printr-un proces deschis în instanţă.

În mai multe judeţe din ţară au fost semnalate cazuri similare cu cel de la Finiş, adică reprezentanţi ai autorităţilor locale contestaţi că au dat pe nedrept punctaje mai mici unor candidaţi, doar pentru a-i elimina din cursă.

Chiar dacă a fost singurul candidat pentru şefia şcolii din Finiş, Cristian nu va putea rămâne la conducerea unităţii. Metodologia aprobată de Minister prevede că profesorii care pică examenul nu mai au voie să rămână pe poziţii.