A fost o nouă zi a declaraţiilor politice, joi, la scurt timp după ce a fost anunţat un nou record al îmbolnăvirilor de coronavirus, care au ajuns la 1356 în ultima zi. Preşedintele Klaus Iohannis s-a lansat într-un atac dur la adresa PSD, acuzând că "a vrut să creeze o criză sanitară pentru a avea motive să critice Guvernul" şi că "a făcut harcea-parcea puţina legislaţie", în vreme ce social democraţii acuză că acest "guvern incompetent şi criminal este de vină pentru această criză fără precedent".

Primul care a ieşit într-o declaraţie de presă a fost preşedintele, care, vorbind de noul record a spus că este unul "extrem de îngrijorător". În esenţă, arată HotNews.ro, Iohannis a susținut că Guvernul a gestionat bine pandemia de COVID-19, până când "situaţia nu a convenit PSD", care a lăsat Cabinetul Orban fără pârghii legale, acţionând în Parlament, acolo unde acest partid are încă putere.

Preşedintele a acuzat PSD că a făcut "harcea-parcea" puţina legislaţie care a existat pentru a gestiona pandemia, iar "cu un cinism inimaginabil" au tras de timp ca să nu apară noua legislaţie.

"Guvernul şi-a făcut treaba, preşedintele şi-a făcut treaba, autorităţile şi-au făcut treaba. Şi atunci PSD a căutat soluţii pentru PSD, nu pentru români. Din păcate, trebuie să recunoaştem, PSD controlează încă majorităţi în Parlamentul României, PSD împreună cu alţii cu care pactizează, de exemplu cu UDMR - să nu uităm recenta fază când PSD a încercat să treacă pe şest o iniţiativă a UDMR-ului, să dea autonomie aşa-zisei secuimi şi altele - şi atunci PSD a acţionat acolo unde are încă putere în Parlament. Au făcut harcea-parcea puţina legislaţie pe care am avut-o pentru a gestiona această pandemie", a spus Iohannis.

Între altele, el a spus că lucrurile au început să se schimbe după deciziile Curţii Constituţionale şi a enumerat date şi numere de cazuri de pe parcurs. „Cu un cinism pe care l-am criticat şi ieri într-o declaraţie, un cinism inimaginabil, au tras de timp după ce au distrus parte din legislaţie, au tras de timp ca să nu apară noua legislaţie. Sigur, după ce i-am criticat aseară, PSD a fost foarte nervos şi m-a acuzat că eu caut vinovaţi. Nu! Stimaţi pesedişti, nu caut vinovaţi! Îi cunosc şi îi arăt cu degetul şi o să îi arăt şi astăzi cu degetul: pe voi!", a spus preşedintele, arătând, teatral, cu degetul.

"Un zidar nu poate să construiască o casă fără mortar, cum un tâmplar nu poate să lucreze fără cuie, aşa un Guvern nu poate să lucreze fără legi! Guvernului i s-au luat din mână legile timp de aproape trei săptămâni şi, practic, nu a putut să gestioneze aşa cum a trebuit criza. PSD, cu un cinism inimaginabil, a tras de timp şi a creat această situaţie în Parlament", a spus preşedintele.

Între altele, Iohannis i-a mai îndemnat pe români să respecte normele de protecţie, iar cei care nu vor face asta "vor suporta rigorile legii".

Guvern criminal

Replicile PSD-iştilor nu au întârziat să apară. Purtătorul de cuvânt Lucian Romaşcanu a spus, potrivit DigiFM, că Iohannis "a pierdut controlul raţiunii" și că „acest guvern incompetent şi criminal este de vină pentru această criză fără precedent”. 

"Guvernul PNL a scăpat situaţia de sub control cu pandemia. Ei controlează DSP-urile, ISU, Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi nu fac nimic. De aceea ne aflăm în această situaţie din care nu mai putem ieşi. Acest guvern incompetent şi criminal este de vină pentru această criză fără precedent. Guvernul trebuia să trimită legea privind carantinarea şi izolarea imediat după 25 iunie, când s-a pronunţat Curtea Constituţională. Aşteptarea până la motivarea curţii nu este decât o explicaţie a incompetenţei şi a eşecului. A treia minciună este legată de numărul de infectări. Iohannis vorbeşte de numărul de infectări de pe data de 6 iulie, 7, 8 iulie. Cei care au fost raportaţi în această perioadă erau de mult infectaţi", a mai spus Lucian Romaşcanu.

Moțiune de cenzură

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat că "preşedintele Iohannis minte pentru Guvernul său”. „Degeaba! Guvernul PNL tot prost şi corupt rămâne. De asta trebuie să plece!". "Jenant moment! Să vezi cum Puterea dă vina pe Opozitie pentru că ea, Puterea, a stat două săptămâni pentru a scrie o lege", a spus Ciolacu, potrivit Digi24.

Acesta a mai spus că PSD a atacat "o lege proastă, aberantă, care tranforma România în dictatura pilelor numite în funcţii publice". "O lege care nu respecta drepturile cetăţenilor simpli, dar dădea putere de Dumnezei unor funcţionari paraşutaţi de PNL în funcţii pentru care nu au nicio calitate".

De asemenea, Ciolacu a acuzat că de fapt Guvernul nu s-a încadrat în termene şi a tărăgănat problema legislaţiei, susţinând că "Parlamentul a corectat, cât a putut în acest timp foarte scurt, mizeria trimisă de Guvern!". "Să invoci la nesfârşit laitmotivul PSD e cel puţin penibil, domnule preşedinte! Dar să şi minţi pentru un guvern prost şi corupt, e de-a dreptul scandalos", a acuzat Ciolacu.

Pe de altă parte, Ciolacu a mai spus că PSD va depune în luna august o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, făcând și o gafă, spunând că un haos mai mare „nu poate fi creat nici măcar de PSD”. 

„Acesta este rezultatul unei guvernări interesate doar de alegeri, de furat și de a împărți funcții publice către membrii PNL. Un haos mai mare decât e acum nu poate fi creat nici măcar de PSD sau opoziție. De aceea am hotărât azi depunerea unei moțiuni de cenzură în luna august”, a spus Marcel Ciolacu.