Fostul preşedinte al Consilului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, împreună cu preşedintele interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu, au ţinut să-i dea joi replica vicepreşedintelui CJ, Dumitru Voloşeniuc, noul şef al CJ, care marţi a explicat presei că Radu Ţîrle a lăsat în urmă lucrări neterminate, precum noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor şi drumul judeţean DJ 763 Pietroasa-Padiş, pe care "viitorul Consiliu" trebuie să le soluţioneze.
Voloşeniuc mai spunea că o parte din problemele noului sediu al MŢC, mai exact acoperişul, se vor rezolva în curând, în condiţiile în care există o dispută între CJ şi firma Selina după ce în 2009 s-a descoperit că firma care a reabilitat acoperişul în 2007, CIAC, a folosit ţigle de slabă calitate, a căror înlocuire fusese cerută de Radu Ţîrle, dar Selina n-a permis CIAC-ului să intre pe şantier pentru a le schimba.
Campanie electorală
Avrigeanu a fost cel care a deschis subiectul joi, într-o conferinţă de presă la sediul PDL Bihor, în care a ţinut să spună că Voloşeniuc "a aruncat cu foarte multe acuzaţii, cu foarte puţine dovezi". "Prezintă situaţia ca şi cum dânsul ar fi deblocat acea situaţie de la Muzeu, şi nici măcar nu cunoaşte subiectul. Spune că Selina a preluat de la CIAC şi va schimba câteva mii de ţigle, dar vreau să vă spun că e vorba de întreg acoperişul", a declarat Avrigeanu.
Inducând ideea că Voloşeniuc îşi face campanie pe meritele lui Ţîrle şi vorbind cu subînţeles şi fără să acuze nimic concret, Avrigeanu a spus că nu ştie dacă nu cumva "marea realizare" la Muzeu nu are legătură cu faptul că "a doua zi a zi după ce s-a instalat în scaunul de preşedinte interimar, a semnat şi a dat bun de plată la o factură de 4 miliarde (de lei vechi - n.r.) pentru lucrări de dezăpezire realizate în iarna lui 2009 de firma Selina".
Factura a fost adusă la Consiliul Judeţean pentru decontare în luna august, anul trecut. "Domnul preşedinte (Ţîrle - n.r.) nu a plătit-o pentru că nu era susţinută de toate elementele necesare, adică avizul celor care confirmă lucrarea, şi perioada nu era, dacă reţin bine, cu zăpezi. În orice caz, această factură nu era plătită de 3 ani, iar primul lucru pe care l-a făcut domnul Voloşeniuc a fost că a plătit cele 4 miliarde acestei firme", a spus Avrigeanu, plusând: "Sigur, nu zicem că e legal sau nu".
Liderul PDL l-a ironizat pe această temă pe Voloşeniuc: "Aşa cum e periculos ca şi copiii să se joace cu chibriturile, tot aşa e periculos să-l laşi cu ştampila şi cu semnătura, pentru că s-ar putea ca la întoarcerea în funcţie Radu Ţîrle să nu mai găsească nimic în vistierie".
Noul duşman electoral: Selina
Prezent la conferinţa de presă, Radu Ţîrle l-a aprobat tacit pe liderul PDL, fără să intre însă în detalii, dar, în schimb, a readus pe tapet întregul şi veşnicul scandal pe care l-a întreţinut, din postura de preşedinte al CJ, cu patronul firmei Selina, Beniamin Rus.
"La Muzeu, am prezentat documente după documente. Astăzi s-a dovedit că am avut eu dreptate: firma Selina a venit mult, mult subofertată, cu aproximativ 2 milioane de euro", a zis Ţîrle, susţinând că Selina ar fi putut demult "să închidă lucrarea", având în vedere că ar fi avut, chiar şi aşa, "20% profit".
În plus, a mai acuzat Ţîrle, Selina a "pedepsit economia întregului judeţ", atacând licitaţiile organizate de 22 de primării, pentru că nu le-a câştigat, iar ca atare administraţiile locale riscă să piardă bani grei pentru infrastructură.
Ţîrle să plătească!
Ce n-au mai spus nici Ţîrle şi nici Avrigeanu a fost, însă că, din cauza facturii nedecontate de Ţîrle, Selina a dat în judecată Consiliul Judeţean, iar firma a câştigat definitiv şi irevocabil. "Primul lucru pe care l-am făcut în următoarea zi de la instalare a fost să răspund unui executor judecătoresc care voia să execute CJ pentru acea datorie 400.000 şi ceva de lei, să îmi dea un răgaz să plătim, să verific ce avem în contabilitate. Din decembrie eram pasibili să fim executaţi silit", a declarat Voloşeniuc BIHOREANULUI.
În plus, Voloşeniuc arată că nici pomeneală să vireze cele 4 miliarde de lei vechi. Din decembrie, CJ a plătit Selinei în fiecare lună câte 10.000 de lei pentru a mai stinge din datorie, iar nici luna aceasta nu s-a făcut rabat de la regulă. "Deocamdată a rămas tot aşa, să plătim în continuare. Domnul Ţîrle încearcă să facă pe eroul, dar nu se poate! El nu a plătit factura, oamenii ne dau în judecată, piedem şi la apel, suntem daţi pe mâna executorului judecătoresc şi tot el zice că eu sunt cel care a dat banii. Probabil a crezut că o să dau dovadă de mărinimie, să plătesc toată factura. Dar nu a fost aşa. Verificaţi la Trezorerie, eu am plătit doar 10.000 de lei, nu restul până la 400.000 şi ceva!", a spus Voloşeniuc.
"Penalităţile şi cheltuielile judecătoreşti ar trebui să i se impute. Textual, executorul judecătoresc mi-a spus că domnul Ţîrle îl minte de luni în şir, îl tot amâna că plăteşte, dar noi riscăm să fim executaţi silit în orice moment", mai spune şeful interimar al CJ Bihor.
Replică la replică
Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Ţîrle şi Avrigeanu au dat răspunsul şi unei alte declaraţii făcută de Voloşeniuc, legate de problema apărută la execuţia DJ 763 Pietroasa - Padiş, unde lucrările sunt mult întârziate (au fost executate doar 73%, deşi termenul de finalizare este 25 august) şi, mai mult, executantul a şi mărit preţul.
"Firma care a primit lucrarea în urmă cu 4 ani, MBS Grup (n.r. - aparţinând unui finanţator PDL din judeţul Cluj) vine şi ne spune acum că a crescut preţul bitumului. În 2009 era 300 şi ceva de euro tona, iar acum este 570 euro tona, şi ne cere să acoperim diferenţa, vreun milion de euro", spunea Voloşeniuc.
În replică, Radu Ţîrle a spus că, în ce priveşte realizarea drumului de Padiş cu fonduri europene, Bihorul este "înaintea tuturor judeţelor din Regiunea Nord-Vest" şi a luat apărarea constructorului, arătând că pe parcursul realizării lucrărilor au apărut impedimente, ca de pildă modificarea clasei de betoane ("UE a cerut clasa B400, iar nici o staţie de betoane din Bihor nu face"), calamităţile şi alunecările de teren din cauza cărora nu s-a putut lucra, dar şi faptul că anul trecut Ministerul Dezvoltării a sistat plăţile. "Am făcut tot ce a depins de noi şi, spre deosebire de alte judeţe, nu am dat nici un leu corecţiei financiare, datorită implicării mele şi a echipei mele de management", a zis Ţîrle
Mai mult, fostul preşedinte al CJ a spus că judeţul ar trebui să plătească mai mult pe lucrare. "Mai trebuie asfaltat tronsonul de la Boga la Cabana Padiş. Când s-a făcut oferta, nimeni nu ştia că în 2012 bitumul va costa dublu. E un articol în legea administraţiei publice, lucrări imprevizibile. Trebuie să înţelegem că banii au fost insuficienţi de la început. Ca să se facă această lucrare ar fi fost nevoie undeva la 23-25 de milioane de euro, noi am primit 20 de milioane cu proiectare şi cu consultanţă", a spus fostul preşedinte al CJ.