Premierul Dacian Cioloş s-a mai îmbunat, în ziua de Sfântul Nicolae. După ce iniţial Guvernul a anunţat că nu va da niciun leu cultelor bisericeşti pentru construcţia de biserici în anul următor, premierul Cioloş a avut, duminică, o discuţie cu Patriarhul Daniel, în care l-a asigurat că va finanţa proiectele de investiţii importante ale BOR şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare, "în funcţie de posibilităţi", pentru lăcaşele de cult în construcţie.

Anunţul privind tăierea bugetului către biserici a stârnit entuziasm pe reţelele de socializare, entuziasm care s-a stins însă, duminică, în urma unui comunicat transmis de Guvern, care precizează că prim ministrul a avut, duminică dimineaţă, o convorbire telefonică cu patriarhul Daniel, pe tema alocărilor bugetare pe anul 2016.

"Discuţia a scos încă o dată în evidenţă buna înţelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situaţia financiar bugetară prin care trece România", a anunţat Guvernul, precizând că "bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent atât în ceea ce priveşte personalul clerical cât şi cel neclerical, ca o recunoaştere a rolului social important pe care reprezentanţii cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acestă perspectivă".

Executivul menţionează şi că patriarhul "a subliniat că Biserica va sprijini activ demersurile guvernului de a îmbunătăţii condiţiile de educaţie ale copiilor şi tinerilor din mediul rural şi ale calităţii actului medical în spitale", iar ca urmare premierul "a mulţumit pentru implicarea Bisericii în cele două direcţii extrem de importante pentru dezvoltarea societăţii româneşti".

"De asemenea, Premierul Dacian Cioloş l-a asigurat pe pe Părintele Patriarh că Guvernul României va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare în funcţie de posibilităţi pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie. La rândul său, Patriarhul Daniel a subliniat că Biserica va sprijini activ demersurile Guvernului de a îmbunătăţii condiţiile de educaţie ale copiilor şi tinerilor din mediul rural şi ale calităţii actului medical în spitale", arată comunicatul Guvernului.

La rândul său, Patriarhia a făcut public faptul că, în discuţia cu PF Daniel, premierul a spus că bugetul pe 2016 prevede creşterea salariilor clerului.

"Domnul Premier a precizat faptul că noul buget pe anul 2016 prevede o creştere a salariilor clerului şi că Guvernul României va căuta soluţii pentru a sprijini în continuare construirea Catedralei Mântuirii Neamului, iar la viitoarele rectificări de buget, în funcţie de posibilităţi, să fie sprijinite şi alte lăcaşuri de cult aflate în construcţie", se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române transmis duminică agenţiei de ştiri Mediafax.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiei s-a convenit ca relaţiile dintre Guvern şi Biserică să fie în continuare "de cooperare şi înţelegere comună a priorităţilor spre binele poporului român".

Mediafax mai aminteşte că patriarhul Daniel a declarat sâmbătă, răspunzând unei întrebări, că Biserica Ortodoxă Română este de acord să renunţe la salariile de la stat dacă i se dau înapoi proprietăţile care i-au fost luate în mod abuziv, pentru a nu mai sta "cu mâna întinsă la stat tot timpul". "Deci, noi nu avem nevoie să stăm cu mâna întinsă la stat tot timpul, dar statul să ne dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donaţii date bisericii în mod liber. Când se face echilibrul acesta, nu mai avem nevoie de salarii de la stat şi nici de celelalte", a mai spus PF Daniel.

Contribuţia statului la salarizarea personalului clerical va creşte anul viitor la 315,1 milioane lei, de la 278,3 milioane lei în 2015, iar cea pentru sprijinirea aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor va urca de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane de lei, potrivit Ministerului Finanţelor, arată Mediafax.

Sursa citată mai menţionează şi că proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creştere a contribuţiei statului pentru sprijinirea aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor, de la 12,8 milioane de lei anul acesta la 13 milioane de lei în 2016, şi este păstrată în buget suma de 1,3 milioane de lei alocată în scopul finanţării Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos.

În proiectul Bugetului de stat pe 2016 , pus în dezbatere publică, nu au fost alocaţi bani pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea celor existente, în schimb au fost suplimentate sumele pentru salarizarea preoţilor, mai arată agenţia de ştiri.