Peste 100 de oameni ai legii au desfășurat vineri noaptea o razie în Oradea, pe șosele și nu numai, găsind șoferi băuți, care au rămas fără permis, o mașină plină cu telefoane mobile, ceasuri și alte bijuterii, toate inscripționate cu branduri celebre, dar care ar putea fi contrafăcute. De asemenea, la o petrecere cu muzică electronică, desfășurată la Oradea Arena, s-au găsit, asupra a două persoane, pliculețe cu substanțe despre care se bănuiește că sunt psihoactive.  

Datele privind razia și rezultatele ei au fost făcute publice sâmbătă printr-un comunicat de presă transmis de Poliția Bihor, prin comisarul-șef Alina Fărcuța. În cadrul acțiunii, au fost legitimate peste 1.200 de persoane, au fost verificate peste 580 de autovehicule, iar 603 șoferi au fost testați pentru consumul de alcool sau droguri.

Razie nocturnă

Conform comunicatului menționat, în noaptea de 18 spre 19 octombrie, în intervalul orar 22.00 – 06.00, în Oradea și în localitățile limitrofe s-a desfășurat o amplă acțiune, de tip razie. 

„În acțiune au fost angrenați 108 polițiști, din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, arme explozivi și substanțe periculoase, criminalistic, luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, de la Serviciul Județean de Poliție Transporturi Bihor, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri, reprezentanți ai Serviciului pentru Imigrări al Județului Bihor, precum și ai altor instituții de aplicare a legii din județul Bihor”, se detaliază în informarea IPJ Bihor.  

Scopul acțiunii a fost prevenirea oricăror fapte care pot afecta climatul de ordine și siguranță publică, combaterea faptelor de violență stradală, a furturilor, tâlhăriilor, a infracționalității economice, depistarea persoanelor urmărite, prevenirea și combaterea faptelor asociate traficului și consumului de droguri, a migrației ilegale, dar și prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere. 

Șoferi periculoși, scoși din trafic

Astfel, au fost efectuate 50 de filtre rutiere, în cadrul cărora au fost verificate, prin utilizarea aplicației e-DAC, 583 de autovehicule, au fost legitimate 1.220 de persoane, au fost verificate 30 de societăți comerciale, au fost verificați 14 agenți de pază, 7 persoane au fost conduse la sediul poliției, iar în urma controalelor efectuate, au fost indisponibilizate, în vederea cercetărilor, 167 de diverse bunuri, toate cu suspiciuni de contrafacere.

De asemenea, au fost efectuate 603 testări pentru depistarea consumului de alcool sau droguri.

„În urma acțiunilor și controalelor desfășurate, polițiștii din Bihor au aplicat 63 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 43.260 de lei. Totodată, au fost constatate 4 infracțiuni”, se menționează în informare.  

Au fost scoși din trafic, fiindcă reprezentau un pericol pentru ceilalți participanți, 6 șoferi. „Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii”, transmite comisarul-șef Alina Fărcuța. 

De asemenea, au fost oprite din a circula 6 autovehicule care nu prezentau siguranță pe drumurile publice. Până la remedierea problemelor, certificatele de înmatriculare ale vehiculelor au fost retrase. 

Telefoane și ceasuri „fake”? 

În comunicatul de după razie sunt detaliate câteva dintre cazurile descoperite de polițiști. 

De pildă, la ora 23.50, pe strada Nufărului din Oradea a fost depistat un autoturism parcat, în care se aflau un bărbat, de 41 de ani, din comuna Logrești, județul Gorj, proprietar al vehiculului, și un alt bărbat, de 41 de ani, din municipiul Târgu Jiu, județul Gorj. 

În mașina acestora erau o mulțime de bunuri „de brand”, cum ar fi telefoane iPhone sau Samsung, ceasuri Michael Kors sau Diesel, despre care există suspiciuni că sunt, de fapt, niște falsuri. 

„În urma controlului efectuat de polițiști, în habitaclul autoturismului au fost descoperite 167 de bunuri cu suspiciuni de contrafacere, respectiv 60 de terminale mobile, de diferite mărci, 99 de bijuterii sau seturi de bijuterii, din metal galben, parfumuri, aparate foto – video și portmonee, toate purtând însemnele și inscripțiile unor măarci consacrate, în valoare totală de peste 150.000 de lei”, se arată în comunicat. 

Bunurile descoperite în autoturism au fost indisponibilizate și ridicate în vederea cercetărilor și expertizării, pentru stabilirea unui eventual prejudiciu cauzat titularilor de mărci.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub supravegherea unui procuror.

Cu pliculețele la party 

De asemenea, la ora 04.45, pe strada Matei Corvin din Oradea a fost oprit în trafic un șofer de 52 de ani, din aceeași localitate, care se afla la volan, deși avea o concentrație alcoolică de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat. „Celui în cauză i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Cercetările în cauză continuă”, transmite Poliția Bihor. 

Conform aceluiași comunicat, doi bărbați au fost „depistați la un eveniment public, din Oradea, în timp ce dețineau substanțe posibil psihoactive”. Este vorba, a aflat BIHOREANUL, despre petrecerea cu muzică electronică ce s-a ținut la Oradea Arena. 

„Tot în cadrul acțiunii, la un eveniment public, desfășurat în municipiul Oradea, au fost depistați un bărbat de 35 de ani, din municipiul Oradea, județul Bihor și un altul de 28 de ani, din municipiul Turda, județul Cluj, asupra cărora, în urma controlului corporal, a fost descoperit câte un plic din plastic, conținând o substanță de culoare albă, susceptibilă de a avea efect psihoactiv”, se arată în comunicat. 

Cei doi tineri asupra cărora s-au găsit plicurile au fost conduși la sediul poliției, iar cercetările în acest caz sunt continuate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!