Au fost razii de amploare zilele trecute pe șoselele din Bihor. În doar o săptămână, polițiștii au suspendat zeci de permise de conducere și au întocmit 18 dosare penale pentru conducere sub influența alcoolului sau a drogurilor, în urma a aproape 8.000 de testări.

S-a întâmplat în perioada 17 - 23 iunie, când polițiștii rutieri din Bihor au desfășurat activități în cadrul acțiunii ROADPOL Alcohol&Drugs.

„Activitățile s-au desfășurat la nivel național, simultan, la nivelul tuturor statelor care sunt membre ale Organizației Polițiilor Rutiere Europene ROADPOL”, se arată într-o informare transmisă luni de agentul șef Alin Laza, de la biroul de presă al Poliției Bihor.

Potrivit acestuia, în acțiune au fost implicați 329 de polițiști bihoreni, iar în total, au fost efectuate 7.920 de testări pentru detectarea prezenței în organism a alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.

„Ca urmare a abaterilor privind consumul de alcool, au fost reținute 67 de permise de conducere pentru fapte de natură contravențională (conducători auto cu valori ale alcoolului pur în aerul expirat mai mici decât valoarea de referință de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat), respectiv au fost întocmite 11 dosare penale pentru conducerea sub influența alcoolului(conducători auto care prezentau valori peste valoarea de referință de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat). De asemenea, în perioada de referință, au fost întocmite șapte dosare penale pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive”, arată informarea.

Polițiștii reamintesc că alcoolul este unul dintre principalii factori de risc pe șosele.

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

„Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă  și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei  care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani”, arată informarea polițiștilor.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!