Joi, de la ora 19, pe scena Filarmonicii de Stat Oradea urcă renumitul Răzvan Stoica, tânăr violonist care a evoluat ca solist alături de dirijori și orchestre de renume mondial și a câștigat deja peste 25 de premii prestigioase.

Dintre acestea, cele mai importante sunt: New Talent la Bratislava, în 2013, fiind primul muzician român cu o asemenea performanţă în istoria acestui concurs, precum și Marele Premiu al concursului „Strad Prize” (Salzburg, Austria), în 2009, competiție unde a avut 181 de contracandidați din toată lumea.

Această performanță i-a conferit dreptul de a cânta până în 2025 pe vioara Antonius Stradivarius 1729 ex-Ernst „The Queen”, care i-a aparținut unuia dintre cei mai mari admiratori ai lui Paganini, H. w Ernst. La rândul său violonist de marcă și pasionat de „mitul lui Paganini”, îl urmărea pe acesta peste tot și se caza mereu în camera de alături doar pentru a-l asculta cum cântă la vioară.

Răzvan Stoica are o activitate artistică diversă pentru care este apreciat în Europa, Asia, dar și în SUA, unde recent a fost protagonistul filmului artistic-documentar „Strad Style” și compozitorul coloanei sonore.

Răzvan Stoica s-a născut într-o familie de muzicieni, în București, în 1986, a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu”, iar apoi și-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam. 

În 2017 Los Angeles Times a scris despre el: „o stea a violonisticii europene s-a născut și se numește Răzvan Stoica”.

Joi seară, melomanii se pot bucura de violonistul Răzvan Stoica și a sa vioară Stradivarius în cadrul concertului ce cuprinde Uvertura „Frumoasa Melusinaˮ și Simfonia a IV-a „Italianaˮ în La major, de F. Mendelssohn – Bartholdy, și Concert pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35, de I. Ceaikovski.

Orchestra Filarmonicii va fi condusă de dirijorul Jankó Zsolt.