Compania controlată de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari continuă achiziţiile pe piaţa energiei solare.

Potrivit Ziarului Financiar, RCS&RDS a prelat firma Novitas Electro, care are în dezvoltare un parc solar de 4MW, la Gepiu, în valoare de 6,2 milioane de euro. Novitas Electro era deţinută de două persoane fizice din Bihor, Carmen Popa şi Valentin Micoriciu, acesta din urmă patronul Hotelului Perla din Băile 1 Mai şi al caselor de schimb valutar Leul.

Cu noua achiziţie, RCS&RDS ajunge la un portofoliu de 7 parcuri solare, cu o capacitate de 23,4 MW, care înseamnă investiţii de peste 36 milioane de euro.

Primul pas făcut de Teszari în domeniul energiei solare a fost la finele anului trecut, omul de afaceri continuându-şi campania de achiziţii chiar şi în ciuda modificărilor legislative. Pentru un MWh obţinut din surse bazate pe electricitatea producătorii primesc şase certificate verzi, care se tranzacţionează pe piaţa contractelor bilaterale şi pe piaţa centralizată. Valoarea unui certificat verde este cuprinsă între 27 şi 55 de euro.

Potrivit celor mai recente date publicate de Transelectrica, la finalul lunii iunie în România funcţionau parcuri solare de circa 378,5 MW, echivalenul unor investiţii de aproape 600 de milioane de euro. Saltul făcut de domeniu este semnificativ dacă se ia în considerare faptul că la finalul anului 2012 în România se produceau numai 49 MW în proiecte solare, iar în 2011 era un singur megawatt.

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România"