În şedinţa din 25 februarie a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a fost anunţat faptul că programele TV retransmise de societatea RCS&RDS au fost controlate, în urma unei sesizări primite de la operatorul de telecomunicaţii UPC România.

În urma verificărilor, reprezentanţii CNA au constatat că RCS&RDS încalcă legislaţia audiovizualului transmiţând necodat programul TV pentru adulţi Private Spice şi difuzând mai multe posturi TV care nu sunt înscrise în avizul de retransmisie.

Potrivit CNA, la Brăila, pe postul Digi Info retransmis de RCS&RDS, se face partaj cu programul Private Spice, între orele 00.10 şi 04.30. Astfel, programul Private Spice se retransmite nerestricţionat, în acel interval orar.

De asemenea, la Timişoara, programul Private Spice se retransmite analogic, "în clar" şi nerestricţionat, în intervalul orar 01.00 - 05.00, iar în afara acestuia, pe acel canal transmiţând postul Investigation Discovery.

Şi la Târgovişte, în aceeaşi reţea, postul Private Spice se retransmite nerestricţionat, în intervalul orar 01.00 - 05.00, iar în afara acestui interval orar nu se retransmite niciun program pe canalul respectiv.

Totodată, CNA a constatat că RCS&RDS transmite mai multe posturi TV fără a avea avizul necesar pentru retransmisie, prin pachetul digital, în mai multe localităţi, printre care Bucureşti, Timişoara, Satu Mare, Ploieşti, Constanţa, Piteşti şi Arad. Astfel, RCS&RDS difuzează fără a fi înscrise în avizul de retransmisie posturi precum 1 Music Channel.Hu, Deutsche Welle, Bloomberg, Italia 1, Canale 5 sau BBC Prime.

În aceste condiţii, CNA a hotărât să sancţioneze RCS&RDS cu 10.000 de lei. Amenda s-a dat în baza art. 23 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia producţiile audiovizuale interzise copiilor sub 18 ani pot fi retransmise numai în intervalul orar 1-5, codat şi în cadrul pachetelor opţionale.

De asemenea, RCS&RDS nu a respectat art. 74 din Legea audiovizualului, potrivit căruia retransmisia de servicii de programe se va face numai pe baza avizului eliberat de CNA.

RCS&RDS are o reţea de telecomunicaţii care acoperă peste 200 de oraşe şi peste 2,5 milioane de abonaţi. În afară de România, RCS&RDS furnizează servicii şi în Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia.