Grupul RCS&RDS, cel mai mare jucător de pe pieţele locale de cablu, satelit TV şi internet prin linii fixe, încearcă să atragă de pe piaţa externă 500 de milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni, angajând deja un consorţiu de bănci care să aranjeze tranzacţia.

Potrivit unor surse de pe piaţă citate de ZF, consorţiul este condus de JP Morgan, iar din echipă face parte şi Erste Group.

De la începutul anului, RCS a testat mai multe modele de atragere a unei finanţări care să depăşească 200 milioane de euro, având în vedere că trebuie să rostogolească câteva împrumuturi anterioare. Discuţiile cu băncile de investiţii şi cele finanţatoare durează de câteva luni, lansarea efectivă a emisiunii depinzând de condiţiile pieţei şi de interesul investitorilor.

Orădeanul Zoltan Teszari, principalul acţionar şi cel care conduce cu mână de fier comania, şi-a bazat dezvoltarea începută acum 20 de ani pe împrumuturi bancare constante.

Tot în această perioadă, operatorul de telefonie mobilă a obţinut un credit sindicalizat de 225 milioane de euro de la un grup din care fac parte bănci private şi BERD.

Acţionarii RCS au aprobat încă din primăvară un plafon de finanţare de până la 800 de milioane de euro, pe măsura nevoilor de finanţare antrenate de dezvoltarea rapidă din ultimii ani.

În februarie 2010, RCS&RDS a fost la un pas de a lansa obligaţiuni de 200 de milioane de dolari pe pieţele externe, dar operaţiunea a căzut după ce problema datoriilor Greciei a bulversat pieţe internaţionale. După acest eşec, compania s-a împrumutat direct de la bănci, cu 206 milioane de dolari şi 125 milioane de euro.

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România"