Operatorul RCS&RDS, patronat de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari, a reuşit să obţină de la un grup de bănci două împrumuturi în valoare cumulată de 368 de milioane de dolari - 206 milioane de dolari şi 125 milioane de euro, pentru a-şi plăti o parte din datoriile anterioare şi pentru a avea bani de investiţii.

RCS&RDS este cel mai agresiv jucător de pe piaţa telecom, derulând afaceri anuale de peste 700 milioane de dolari. Compania avea nevoie de aceste împrumuturi pentru a merge înainte, iar un grup de bănci format din ING, UniCredit, Raiffeisen, RBS, BRD - SocGen şi Fortis a fost de acord să le acorde.

Potrivit presei economice, compania, care numără în prezent aproximativ 9 milioane de clienţi care plătesc pentru cablu şi satelit TV, internet, telefonie fixă şi mobilă, este foarte îndatorată şi are nevoie tot timpul de finanţarea băncilor.

Afacerea orădeanului Zoltan Teszari a pornit acum mai bine de 15 ani de la un chioşc de îngheţată. De-a lungul anilor, afacerea s-a extins şi Teszari a ajuns să controleze un grup telecom cu operaţiuni în România, Ungaria, Serbia, Italia, Spania, ce valorează peste un miliard de dolari.

Ani de zile RCS şi-a cumpărat constant rivalii - de la reţele de cartier până la firme de cablu ce operau în oraşe mari, iar acum e în pragul celei mai mari tranzacţii de agest gen, în speţă cumpărarea principalului său competitor, UPC.

Pentru această operaţiune compania are nevoie de peste 300 milioane de dolari, finanţare care este discutată cu bancherii. Dacă va reuşi să cumpere UPC, Teszari ar face din RCS un "monstru" pe piaţa telecom ce va avea peste 10 milioane de abonamente care îi vor aduce încasări de aproape un miliard de dolari pe an.

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România"