Potrivit Ziarului Financiar, compania RCS&RDS, deţinută de orădeanul Zoltan Teszari, pregăteşte lansarea serviciului DigiPlay, care foloseşte o platformă IPTV, adică televiziune prin internet. În momentul de faţă, în România singura companie care oferă astfel de servicii este Romtelecom.

Oradea se numără printre oraşele în care RCS&RDS testează noul serviciu, alături de Timişoara, Craiova, Iaşi, Galaţi şi Bucureşti. Totuşi, nu în toate zonele din aceste oraşe serviciului este disponibil. Potrivit operatorilor RCS&RDS, doar abonaţii care au şi infrastructra dezvoltată pot beneficia de IPTV. Potrivit mesajelor postate de abonaţi ai RCS&RDS din mai multe localităţi unde serviciul DigiPlay se află în teste, compania instalează DigiPlay doar la clienţii care deţin televizoare HD.

În momentul de faţă, Digiplay conţine 113 posturi TV, iar clienţii pot achiziţiona şi pachete suplimentare de programe, la fel ca în cazul celorlalte platforme de televiziune, prin cablu sau satelit.

În perioada de teste, clienţii RCS&RDS trebuie să achite doar 10 lei pe lună, chiria pentru decodorul IPTV. Potrivit speculaţiilor care circulă pe mai multe forumuri de pe internet, preţul pachetului de bază pentru serviciul DigiPlay va fi de 25 de lei. Echipamentele nu sunt livrate prin casierii, ci sunt instalate exclusiv de echipele RCS&RDS.

În ceea ce priveşte data lansării unei oferte comerciale pentru platforma IPTV DigiPlay nu există date clare, iar zvonurile care circulă pe piaţă dau ca termene "sigure" de lansare şi luna februarie, şi toamna anului 2011 şi anul 2012. Reprezentanţii companiei nu au dorit să comenteze datele care circulă pe piaţă.

Televiziunea IP permite vizualizarea unui număr mai mare de canale TV decât cele recepţionate prin cablu TV sau antene satelit, o calitate a imaginii şi a sunetului superioare şi accesarea unor funcţii precum vizualizarea în reluare a programelor TV din ultimele 24 de ore, ghid electronic al programelor, posibilitatea de a accesa jocuri online sau de a comanda vizualizarea unor anumite filme sau emisiuni TV contra unei taxe (Video on Demand).

Utilizatorii nu se vor loga pe pagina Web preferată pentru a accesa programele de televiziune, deşi "IP" este acronim pentru Internet Protocol. În cazul acesta, IP-ul se referă doar la metoda de transmitere a informaţiei printr-o reţea riguros coordonată şi securizată, având ca rezultat un divertisment de calitate superioară.

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România"