Criza financiară ce afectează fotbalul din Liga1 şi ideea unei ligi formate doar din 14 echipe nu sunt deloc pe placul sponsorului RCS-RDS, scrie capital.ro.

Creşterea interesului pentru Liga 1 ar putea pune la masa autorităţile române şi maghiare pentru un campionat comun, în contextul globalizării teritoriale. Ideea unificării pe plan fotbalistic nu este una nouă şi nici una deplasată, fiind dorită la momentul actual pentru Rusia şi Ucraina.

În România, această posibilitate este împinsă pe masă de sponsorul RDS-RCS, cel care are afaceri şi în România, dar şi în Ungaria. Compania de cablu nu doreşte un campionat intern cu 14 echipe, scrie onlinesport.

Potivit ziarului Naţional, gigantul energetic Gazprom discută formarea unui campionat ruso-ucrainian, care să includă cele mai bune echipe, cum ar fi Zenit St.Petersburg, Rubin Kazan, Anji Mahacikala, Dinamo Moscova, TSKA Moscova, Lokomotiv, Şahtior Donetk, Dinamo Kiev, Metalist Harkov şi Dnipro Dnepropetrovsk.

Oficialii Gazprom vor merge şi la UEFA pentru ca forul european să aprobe acest pas, care ar crea un campionat mai puternic si cu mai mult interes din partea publicului.

Din sursele ziarului Naţional, Dumitru Dragomir va susţine în acest sens o discuţie pentru creazare unei ligi româno-maghiare. Aceasta ar putea include echipe ca Steaua, Dinamo, Rapid, CFR Cluj, FC Vaslui, Astra Giurgiu, Petrolul Ploieşti, Pandurii Tg.Jiu, Oţelul Galaţi, dar şi pe Ferencvaros, Ujpest, ETO Gyor, MTK Budapesta, Debrecen, Honved, Videoton, Paksi SE sau Kecskemeti TE.

Ideea vine ca urmare a interesului media al RDS-RCS, compania care a plătit 90 milioane de euro pentru Liga 1 şi care nu este de acord ca aceasta să îşi reducă numărul de echipe la 14. Acest lucru înseamna pentru compania de cablu reducerea numarului de meciuri pe etapă de la 9 la 7.

Pentru ca Liga lui Dragomir să nu ajungă să dea bani înapoi cabliştilor începând cu sezonul următor, se ia in considerare ideea campionatului româno-maghiar.

Pusă în practică, această iniţiativă ar rezolva practic toate problemele. Cluburile cu probleme financiare din cele două ţări ar fi automat excluse din proiect iar banii pe care echipele îi încasează ar ramâne aceeasi sau ar putea chiar creşte la viitoarele negocieri.

Cooperarea româno-maghiară nu este una nouă. La hochei pe gheaţă, campionatul Romaniei este unificat cu cel al Ungariei. De câţiva ani există, în hochei, "Liga Mol", acest campionat comun al României şi Ungariei care se desfăşoară totuşi în paralel cu întrecerile interne din cele două ţări.

De asemenea, echipele de fotbal belgiene doresc să evolueze în campionatul Olandei, o alta unificare despre care se discută alături de tandemele Rusia - Ucraina si Romania - Ungaria.

(sursa: capital.ro)