Poarta Sărutului, celebra operă a lui Brâncuşi din Târgu Jiu, s-a îngălbenit după ce a fost spălată cu jet de apă sub presiune. Sunt acuzaţii aduse de proiectantul lucrărilor de restaurare, care susţine că nici măcar nu a fost întrebat înainte de a fie pus furtunul pe opera lui Brâncuşi şi că, astfel, monumentul, unul dintre cele mai importante din România, s-a degradat.

În urma renovării, monumentul s-a pătat, spune Dorin Dănilă, proiectant general şi specialist-restaurator acreditat de Ministerul Culturii, citat de Digi 24. "Intervenţia cu apă făcută înainte cu pompa de presiune a deschis alveolele, a scos bucăţi din marmură din suprafaţa originală, din chituire. Deci lucrurile sunt destul de grave", a spus el.

"Din cauza adaosului imens de apă care a fost făcut cu presiune a dizolvat sărurile de fier şi dioxizii au început sa iasă, s-au îngălbenit", spune Dănilă.

Acesta spune că nu a ştiut că s-a ţinut licitaţia pentru reabilitarea monumenului. "Am solicitat de câteva ori prin mailuri să mi se spună, normal trebuia să fiu invitat la licitaţie. Şi mă forţează şi mă stresează pe mine să semnez nişte lucruri, că s-a respectat, că suntem colegi, că nu ştiu ce", declară el.

Membrii comisiei de recepţie dau acum vina pe presă pentru faptul că recepţia nu a fost semnată. "Nu a fost lăsată comisia de recepţie să îşi facă lucrările. Toată presa a fost aici şi oamenii nu au putut să lucreze", spune Adina Andriţoiu, directorul Centrului de Cultură Constantin Brâncuşi.

Lucrările de restaurare au fost făcute de o firmă din Alba Iulia şi au costat 370.000 de lei, bani pe care i-a acordat Institutul Naţional de Patrimoniu. Reprezentanţii institutului au anunţat că vor depune plângere penală împotriva proiectantului lucărilor, pentru calomnie.