Corpul de Control al primului-ministru al României a făcut un control la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, pentru a depista cauzele ce duc la întârzieri în execuţia lucrărilor de infrastructură din ţară.

În cadrul anchetei, au fost "puricate" contracte încheiate între 1 ianuarie 2007 şi 31 august 2012, printre aceste numărându-se şi cel semnat de CNADNR cu firma Construct Mod, deţinută de PDL-istul Ovidiu Moldovan, finul fostului primar al Oradiei Petru Filip, pentru reabilitarea tronsonului Vârfuri-Ştei din DN 76.

Potrivit concluziilor controlului, Construct Mod nu a trimis pe şantierul din Bihor nici muncitori calificaţi, nici utilaje suficiente, deşi se angajase clar prin documenteel cu care s-a înscris la licitaţie, şi deşi asupra acestor lucruri firmei i s-a atras atenţia încă din august 2011.

"Consultantul a solicitat constructorului înlocuirea personalului cheie care nu avea califiarea sau experienţa necesare executării lucrărilor şi angajarea unui topograf cu experienţă pentru a evita neconformităţile suplimentare, menţionând totodată că neîndeplinirea obligaţiilor privind echipamentele şi utilajele declarate în documentele de licitaţie (exemplu în raportul lunar 14 camioane, iar în raportul zilnic 5 camioane, excavatoare 5, iar în raportul zilnic 3) reprezintă un grav eşec contractual", se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.

Cert este că, deşi în octombrie 2013 lucrările de reabilitare pe drumul dintre Ştei şi Vârfuri ar trebui să fie finalizate, la sfârşitul lunii mai 2012 erau executate doar în proporţie de 8,51%.

Valoarea contractului deţinut de Construct Mod pentru reabilitarea DN 76, încheiat în 2009, pe vremea primei guvernări Emil Boc, este de 170.868.859,22 lei, fără TVA.

În luna iulie a anului trecut, BIHOREANUL a arătat cum aceeaşi firmă şi-a bătut joc şi de reabilitarea drumului Pietroasa-Boga, lucrări finanţate prin fonduri SAPARD. La scurt timp după predarea lucrării, drumul era plin de gropi, motiv pentru care Inspectoratul de Stat în Construcţii nici nu a recepţionat-o.