Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, senatorul UDMR de Bihor, Cseke Attila, a declarat că a înaintat o propunere legislativă de modificare şi completare a articolului 13 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 196/2005. Cseke vrea ca la primul alineat al articolului, unde sunt enumerate categorile de proiecte care pot fi finanţate din Fondul de mediu, să fie introduse proiectele de igienizare a subsolurilor blocurilor şi proiectele de reabilitare a acoperişurilor acestor imobile.

"În aproximativ 30% din blocurile din România, subsolul tehnic este inundat datorită instalaţiilor proprii de apă şi canalizare. Sunt adevărate bombe biologice pentru locuitorii din condominiul respectiv", a declarat Cseke. Senatorul a mai spus că o problemă similară au şi acoperişurile blocurilor, "care sunt, în mare parte, neetanşe, cu hidroizolaţia şi termoizolaţia degradată".

Prin modificarea Ordonanţei, Cseke spune că s-ar putea efectua lucrări de igienizare a subsolurilor, de reabilitare a reţelelor de apă, canalizare, termoficare, lucrări de aerisire naturală. "Beneficiari ai acestor două categorii de proiecte introduse în Ordonanţă pot fi persoanele fizice şi asociaţiile de locatari, astfel ca imobilele aflate deja în proprietate privată să poată beneficia de finanţare", a spus senatorul UDMR.

Potrivit lui Cseke, în Oradea, 53% din subsolurile blocurilor au o stare satisfăcătoare şi nesatisfăctoare, doar 47% din acestea fiind în stare bună şi foarte bună.