Începută în 2008, reabilitarea interiorului clădirii Teatrului de Stat din Oradea s-a finalizat. Într-o ceremonie ce a avut loc chiar de Ziua Europei, reprezentanţi ai Primăriei Oradea şi ai Consiliul Judeţean au marcat finalizarea lucrărilor de renovare.

"CJ a dat toţi banii!"

Viceprimarii Oradiei, Biro Rozalia şi Gheorghe Carp, şefii Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, Alexandru Kiss şi Dumitru Voloşeniuc, precum şi şefii celor două secţii ale Teatrului, Daniel Vulcu (secţia română) şi Czvikker Katalin (secţia maghiară) au participat la ceremonialul care a marcat nu doar finalizarea lucrărilor de reabilitare a Teatrului de Stat, ci şi predarea clădirii de la Primăria Oradea înapoi către Consiliul Judeţean.

În 2009, CJ a predat administrarea clădirii către Primăriei, pentru a putea finanţa lucrările de renovare din cele 20 de procente din bugetul instituţiei care se acordă unităţilor teritoriale. Luni, viceprimarul Biro Rozalia i-a dat preşedintelui CJ Radu Ţîrle o cheie simbolică a Teatrului, dat fiind că lucrările sunt finalizate, iar clădirea trece iar la Consiliul Judeţean.

Deşi Teatrul s-a aflat în "ograda" municipalităţii, vicepreşedintele CJ Alexandru Kiss a ţinut să precizeze că banii pentru lucrări, adică cele 15,5 milioane de lei, i-a plătit în exclusivitate Consiliul. "Să nu credeţi că Primăria a dat vreun leu. Consiliul Judeţean a dat toţi banii", a spus Kiss.

Scaune de un milion de lei

Viceprimarul Biro Rozalia a prezentat şi valoarea lucrărilor făcute la Teatru. Prima etapă de reabilitare, care s-a derulat între anii 2006 şi 2008, a costat 6 milioane de lei şi a cuprins reparaţii la faţadă şi la cabinele actorilor. Cea de-a doua etapă (2008-2010) a constat în renovarea tavanului, vestibulului, foaierului, scării de acces şi a sălii de spectacole, reabilitarea componentelor artistice (completarea ornamentelor cu ipsos, reşlefuirea acestora şi acoperirea cu un strat de foiţă de aur), a candelabrelor şi a aplicelor şi refacerea instalaţiei de ventilaţie (păstrându-se instalaţia originală), aceste lucrări costând 3,3 milioane de lei. Ultima etapă, care a început în 2010, a cuprins reparaţiile instalaţiilor electrice, sanitare, de canalizare şi de sonorizare, refacerea tapetului şi a aleilor pietonale din jurul clădirii, şi a costat 6,2 milioane de lei.

Reabilitarea scaunelor s-a făcut după modelul scaunelor din teatrul din Budapesta, care au fost realizate tot de către arhitectul Rimanoczy Kalman Junior, la doi ani după ce a realizat teatrul orădean. Capacitatea sălii Teatrului este de 606 locuri.

Restul mobilierului este încă în execuţie, valoarea totală a contractului cu firmele Arhitectura&Mobili, Garzon Butor Kereskedelmi KFT şi Constructorul Sălard fiind de un milion de lei. Termenul de finalizare este 20 aprilie.

Mai rămâne închis

Preşedintele CJ Radu Ţîrle a precizat, la rândul său, că sala Teatrului de Stat va fi folosită şi de alte instituţii care vor avea nevoie de ea sau chiar de firme private, pentru a produce venituri. "O sală ca aceasta nu poate fi folosită doar la spectacole de teatru. Cred că putem oferi publicului şi bihorenilor o sală unde se pot organiza şi alte evenimente culturale sau chiar de altă natură", a spus Ţîrle.

Chiar dacă reprezentanţii autorităţilor locale au celebrat finalizarea lucrărilor, actorii şi publicul nu vor intra în clădire până în toamnă. Prima piesă de teatru ce se va juca pe scena Teatrului de Stat după reabilitare va fi abia pe 25 septembrie, pentru că muncitorii firmei care a realizat lucrările, Constructorul Sălard, mai au de lucru la finisaje.

Când actorii se vor reîntoarce "acasă", însă, o vor face cu fast, pentru că prima piesă jucată pe scena Teatrului în toamnă va marca debutul Festivalului de Teatru Scurt. Până atunci, actorii orădeni vor juca tot la Casa de Cultură a Sindicatelor. Aşa cum fac de câţiva ani...