Episcopia Greco-Catolică de Oradea a transmis, miercuri după amiază, o reacţie după ce controversatul Gabriel Miloia, proprietarul galeriei Visual Kontakt, a anunţat că episcopul Virgil Bercea i-a anulat expoziţia Apocrypha 2, care urma să aibă loc în Palatul Episcopal, ba chiar i-ar fi şi redirecţionat un mesaj cu limbaj trivial.

Reprezentanţii Episcopiei spun că, de fapt, expoziţia a fost anulată deoarece Inspectoratul pentru Siuații de Urgență Crişana le-a transmis că Palatul Episcopal nu poate găzdui nicio manifestare publică. Potrivit comunicatului semnat de Biroul de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, adresa 705/17/SU-BH a fost primită miercuri, 29 noiembrie, deci în aceeaşi zi când Miloia a anunţat anularea expoziţiei, de la ISU Crişana.

"Am fost înştiinţaţi că în Palatul Episcopal Greco-Catolic, situat în Piaţa Unirii nr. 3, având în vedere că este încă un şantier deschis nu se poate organiza nicio manifestare publică, nefiind întrunite condiţiile legale şi minime de securitate contra incendiilor ("Punerea în funcţiune a unor spaţii în cadrul clădirii Palatului Episcopal care a făcut obiectul unui proiect avizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, fără implementarea tuturor măsurilor cu rol de securitate la incendiu, fără a fi admisă recepţia la terminarea lucrărilor şi fără autorizaţie de securitate este contrară legii" - Adresa ISU nr. 705/17/SU-BH)", se arată în comunicatul transmis presei.

În aceeaşi informare se precizează că "în consecinţă S.C. Visual Kontakt S.R.L., reprezentată de domnul Gabriel-Cristian Bako (n.r. - adică autointitulatul Gabriel Miloia), a fost notificată să înceteze acţiunea de organizare a expoziţiei".

Episcopia Greco-Catolică de Oradea nu confirmă, dar nici nu infirmă afirmaţiile lui Miloia, conform căruia episcopul l-ar fi anunţat personal, prin SMS, că expoziţia nu mai poate avea loc, ba mai mult că i-ar fi redirecţionat şi un mesaj cu cuvinte triviale, scris pe Facebook de o persoană nemulţumită că Episcopia acceptase organizarea în Palatul Episcopal Greco-Catolic a unei expoziţii din proiectul Muian.

De altfel, reprezentanţii Episcopiei nu vorbesc nici despre motivele pentru care a fost acceptată organizarea expoziţiei Apocrypha 2 tocmai în Palatul Episcopal.

După cum se ştie, Proiectul Muian a scandalizat în ultimii ani comunitatea. Gabriel Miloia şi-a ştampilat chipul pe peste 200 de clădiri din oraş, ulterior a organizat un vernisaj în care şi-a expus inclusiv o bucăţică de piele "decupată" de pe propriul corp. În 2016, "Muianul" a deschis o expoziţie cu imagini vulgare în care apărea masturbându-se.

Citeşte aici şi articolul: Expoziţia Muian de la Palatul Episcopal, anulată. Vezi ce SMS cu conţinut trivial i-ar fi trimis episcopul Virgil Bercea lui Miloia