Donald Trump s-a adresat naţiunii, miercuri seară, pentru a vorbi despre reacţia SUA la atacul comandat în noaptea de marţi spre miercuri, asupra bazelor militare americane din Irak. În esenţă, preşedintele SUA a declarat că nu au fost răniţi, că nu doreşte să folosească forţa împotriva Iranului, dar că vor fi impuse sancţiuni economice dure împtriva acestei ţări. Între altele, Iranul nu va avea voie să aibă arme nucleare, anunţă Digi24.ro, care redă şi principalele declaraţii.

"Pare că Iranul dă înapoi", a spus Trump, după atacul cu rachete de marţi noaptea, într-o conferinţă de presă susţinută în compania vicepreşedintelui Mike Pence şi de şefii de la Pentagon.

Potrivit acestuia, atacurile nu s-au lăsat cu victime şi niciun american nu a fost rănit, însă "forţele americane sunt pregătite pentru orice". "Atât timp cât voi fi preşedintele SUA, Iranul nu va avea voie să aibă arme nucleare ", a spus Trump.

Preşedintele SUA a vorbit şi despre uciderea, cu drone, a influentului general iranian Qassem Soleimani, spunând că, prin acest gest a "luat măsuri pentru a împiedca un terorist nemilos să ameninţe omenirea". "Qasem Soleimani a antrenat terorişti, inclsuiv Hezbollah, să atace ţinte civile. A rănit şi a ucis mii de militari americani, inclusiv prin instalarea minelor artizanale care mutilează şi distruge victimele. Plănuia atacuri asupra unor ţinte americane dar l-am oprit. Ar fi trebuit să fie eliminat cu mult timp în urmă", a precizat Trump.

Cu acelaşi prilej, acesta a spus şi că va impune "sancţiuni economice dure" asupra Iranului, care vor fi menţinute până când această ţară îşi va "schimba comportamentul".

"Doar în ultimele luni, Iranul a capturat nave în apele internaţionale, a lansat un atac neprovocat asupra Arabiei Saudite şi a doborât două drone americane", a arătat el.

Preşedintele SUA a criticat şi sloganurile anti americane lansate de participanţii la ceremonia de înmormântare a lui Qassem Soleimani.

"Acordul nuclear prostesc semnat cu Iran le-a permis să-şi umple cuferele cu bani. În loc să mulţumească Americii, au început să cânte "Moarte Americii" şi să sponsorizeze terorismul în regiune. Rachetele lansate azi noapte împotriva noastră şi a aliaţilor noştri au fost finanţate cu fonduri de la fosta administraţie. Iranul trebuie să renunţe la ambiţiile nucleare şi la susţinerea terorismului. A venit timpul ca Germania, UK, Franţa, China să recunoască această realitate", a mai arătat preşedintele SUA.

Trump a mai spus şi că va cere NATO să se implice şi mai mult în Orientul Mijlociu şi a spus că ţara "nu are nevoie" de petrolul din Orientul Mijlociu, pentru că "la ora aceasta SUA este pe primul loc la producţia de petrol din lume".

Acesta nu a ezitat, însă, să anunţe că, totuşi, SUA sunt puternice, "mai puternice ca niciodată", că "suntem puternici, rapizi şi letali, şi a arătat că, deşi are în fabricaţie arme foarte puternice, precum rachete hipersonice, SUA nu vrea să le şi folosească. De asemenea, Trump a mai vorbit şi despre anihilarea terorismului şi a arătat că Iranul ar trebui să colaboreze acolo unde au interese:

"Forţa economică şi militară a SUA este cea mai mare. Am distrus organizaţia teroristă Stat Islamic şi l-am ucis pe liderul acestei grupări, al Baghdadi, care era responsabil pentru atâtea morţi. Numeroşi luptători SI au fost ucişi sau capturaţi în timpul mandatului meu. Anihilarea Stat Islamic este bună şi pentru Iran şi ar trebui să colaborăm acolo unde avem intenţii comune", a arătat el.

Preşedintele american a transmis un mesaj şi către poporul şi liderii Iranului, spunând că îşi doreşte ca aceştia să aibă "un viitor măreţ, unul pe care îl meritaţi" şi a fost împăciuitor. "Un viitor al prosperităţii pe plan intern şi în armonie cu naţiunile lumii. Statele Unite sunt dispuse să ajungă la pace cu cei care vor acest lucru", a arătat preşedintele SUA.