Premierul Viorica Dăncilă a avut, vineri seară, prima reacţie după ce, înainte de prânz, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia. Dăncilă a spus, la România TV, că nu va demisiona, că s-a simţit jignită de aprecierile preşedintelui şi că va merge mai departe.

"Categoric nu îmi dau demisia. Atâta timp cât am sprijinul coaliţiei de guvernare. Declaraţia preşedintelui nu îşi avea rostul acum şi cred că acest mod de lucru poate duce la o slăbire a încrederii pe plan extern. Aprecierile şi modul de exprimare al preşedintelui m-au jignit şi de aceea nu am mers azi la Cotroceni", a declarat Viorica Dăncilă, potrivit News.ro.

Jurnaliştii au aşteptat toată ziua o reacţie oficială a premierului la Guvern, dar Dăncilă nu a trimis nici un comunicat, preferând să-şi transmită mesajul la un post de televiziune apropiat PSD.

Referindu-se la întâlnirea pe care ar fi urmat să o aibă astăzi cu preşedintele la Cotroceni, Dăncilă a spus că Iohannis a chemat-o "să o certe ca pe un elev".

"Voi merge mai departe. Preşedintele nu are atribuţii în a demite un prim-ministru. (...) Dacă domnul preşedinte nu mai poate coopera cu Guvernul, acest lucru este un lucru extrem de grav (...) Eu cred că domnul preşedinte trebuie să se mai gândească", a mai spus Dăncilă.

Preşedintele a cerut, vineri, demisia şefului Viorica Dăncilă, după ce trebuia să aibă o întrevedere cu aceasta, însă ea nu a mai venit. 

Întâlnirea celor doi urma să se desfăşoare la ora 11 şi urma să aibă ca temă conflictul dintre Guvern-PSD şi BNR. Vineri dimineaţă, însă, premierul l-a înştiinţat pe Iohannis că nu mai merge la întâlnirea programată de la Palatul Cotroceni.

"Doamna Dăncilă a preferat să executele ordinele de la partid. Eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al Romaniei şi transformă guvernul într-o vulnerabilitate pentru România, de aceea solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de prim-ministru al României", a spus Iohannis, potrivit Digi24.ro.