Printr-un comunicat al Serviciului de presă, Episcopia Romano-Catolică Oradea a catalogat, vineri, ca "profund injustă" decizia Înaltei Curţi ce anulează decizia Comisiei Speciale de Retrocedare de restituire către Ordinul Călugăresc Mizericordian a clădirii fostei Policlinici Mari din Oradea.

"Privitor la decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 3645/15.12.2016, prin care se anulează decizia de retrocedare a Palatului Finanţelor din Oradea, considerăm că instanţa supremă a trecut cu o uşurinţă inexplicabilă peste toate probele pe care Ordinul Călugăresc Mizericordian le-a depus în acest proces, probe care dovedesc fără putinţă de tăgadă faptul că această instituţie a construit fostul Palat al Finanţelor, a fost proprietarul de drept, proprietarul tabular asupra acestui imobil şi că acest imobil a fost naţionalizat abuziv de Statul Român".

Cea mai importantă dovadă a "naţionalizării abuzive şi a recunoaşterii de către Statul Român a dreptului de proprietate al Ordinului Călugăresc Mizericordian" ar fi, potrivit comunicatului, adresele din 1962 şi 1967 care au stat la baza întabulării în Cartea Funciară a Statului Român, "reprezentanţii acestuia solicitând în scris Oficiului de Carte Funciară întabularea dreptului de proprietate asupra Policlinicii de Adulţi, cu titlul de naţionalizare, în baza Decretului nr. 302/1948, de la fostul proprietar Ordinul Mizericordian".

"Chiar dacă această hotărâre este pronunţată de o instanţă legal investită, considerăm că este o hotărâre profund injustă, în condiţiile în care, având în dosar aceleaşi probe, două instanţe de fond, Curtea de Apel Oradea şi Curtea de Apel Piteşti constată legalitatea şi temeinicia deciziei de retrocedare nr. 2634/07.03.2012, iar instanţa supremă din Bucureşti înlătură pur şi simplu toate aceste probe şi admite contestaţia formulată de Consiliul Judeţean Bihor, arată Episcopia, care consideră că sunt încălcate grav "prevederile art. 1 din Protocolul adiţional la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la proprietate".

De cealaltă parte, Consiliul Judeţean, aflat sub preşedenţia UDMR-stului Pasztor Sandor, s-a mărginit ca printr-un comunicat lapidar al Biroului de presă să constate că "imobilul rămâne în patrimoniul judeţului Bihor", fără a saluta în niciun fel sentinţa Înaltei Curţi, deşi este principalul beneficiar.

"În şedinţa publică din data de 15 decembrie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în favoarea admiterii recursului declarat de judeţul Bihor-Consiliul Judeţean Bihor şi intervenientul Consiliul Local Oradea-Primăria Municipiului Oradea împotriva sentinţei nr. 87/06.04.2016 a Curţii de Apel Piteşti în procesul privind solicitarea de anulare a deciziei de retrocedare a clădirii în care a funcţionat fosta Policlinică Mare din Oradea şi a anulat decizia nr. 2634/07.03.2012 emisă de Comisia Specială de Retrocedare din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să comunice oficial hotărârea judecătorească şi motivele care au condus la pronunţarea acestei soluţii, iar imobilul rămâne în patrimoniul judeţului Bihor", este întregul comunicat al CJ Bihor.

După cum se ştie, iniţiativa angajării unui birou avocaţial care să reprezinte Consiliul Judeţean în litigiul cu Ordinul călugăresc a aparţinut fostei administraţii liberale, după eşecurile şi suspiciunile de non-combat ale juriştilor instituţiei apărute pe timpul "guvernării" UDMR-istului Alexandru Kiss, foarte apropiată de Episcopia Romano Catolică.