Marius Vizer, preşedintele organizaţiei SportAccord, care reuneşte federaţiile olimpice şi non-olimpice, a fost reales, luni, pentru un nou mandat, fiind singurul candidat pentru funcţie la Adunarea Generală de la Soci (Rusia).

Cu această ocazie, liderul SportAccord a lansat un atac dur la adresa preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, acuzându-l că blochează activitatea forului pe care românul îl conduce din 2013.

Pe faţă

Vizer, care este şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, a declarat că forul internaţional olimpic încearcă să blocheze planul său de a organiza Jocurile Mondiale Reunite, dar şi că germanul Thomas Bach intervine în autonomia federaţiilor internaţionale.

"După ce am devenit preşedintele SportAccord, am încercat tot timpul să dezvolt o colaborare constructivă cu preşedintele CIO, Tomas Bach. Din păcate aceasta nu a devenit niciodată realitate. Domnule preşedinte, nu mai blocaţi strategia SportAccord şi misiunea sa de identificare şi organizare a conferinţelor şi jocurilor reunite. Nu mai încercaţi să creaţi o teorie în jurul căreia sporturile sunt sau nu eligibile pentru jocurile multi-sport", i s-a adresat Vizer lui Bach, prezent în sală, în timpul reuniunii SportAccord.

De obicei, CIO organiza şedinţe ale Comitetului Executiv în timpul întrunirilor SportAccord, însă de această dată nu a mai făcut-o. De asemenea, CIO a interzis reprezentanţilor oraşelor candidate pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 să participe la întâlnirea SportAccord.

"Nu încercaţi să impuneţi organizatorilor de evenimente SportAccord cum să distribuie fondurile pe care noi le generăm. Nu interveniţi în autonomia organizaţiilor sportive", a adăugat Vizer.

Sistem expirat

În cuvântul său în fața Adunării generale Vizer a cerut CIO să dea o mai mare importanță federațiilor internaționale, care stau la baza olimpiadelor: ''Jocurile Olimpice inspiră umanitatea, motivează sportivii, generează speranță și venituri financiare. Acest lucru trebuie să fie protejat, deoarece este un brand produs de Federațiile Internaționale (FI), ambalate cu succes și comercializate de către CIO, care urmează să fie apoi consumate cu savoare de comunitatea internațională. Pe de altă parte, sistemul CIO este expirat, depășit, greșit, nedrept și netransparent. Jocurile Olimpice ne aparțin tuturor și avem nevoie de reforme reale. Aceste federații internaționale lucrează full-time pentru a dezvolta și promova propriile sporturi. Împreună cu federațiile lor naționale, ele sunt cele care au activat în sport, de la nivelul de juniori la performanța de elită. Ele sunt cele care organizează concursuri sportive de la evenimente sportive unice pentru cele mai mari evenimente multi-sportive''.

Vizer a solicitat mai multe venituri direcționate de CIO către sportivi, mai ales către cei aflați în suferință, și renunțarea la festivitățile pompoase în care se cheltuie sute de milioane de dolari.

''În peste 100 de țări ale lumii, sportul este în mizerie; sportivilor le lipsesc elementele de bază necesare - produse alimentare, medicamente, echipamente, facilități de preparare și posibilitatea de a participa la competiții. Una dintre marile întrebări ale sportului de azi este cât de mult ar trebui să continuăm să investim în clădiri și infrastructuri și cât de mult în oameni? Mai mult: de ce investesc sute de milioane de dolari în ceremonii de deschidere și de închidere, în timp ce milioane de sportivi trăiesc în foame și nu au nici o șansă în sport din cauza lipsei de condiții adecvate? Dacă într-adevăr „CIO distribuie 3,25 milioane de dolari pe zi, în fiecare zi a anului, pentru dezvoltarea sportului la nivel mondial”, de ce milioane de sportivi suferă și nu se pot bucura de spectacole sau ajunge în sport?''.

Pus la punct

Președintele Federației internaționale de judo a cerut recunoașterea activității ministerelor de sport în dezvoltarea și gestionarea acestui fenomen, precum și o mai mare influență a federațiilor internaționale în decizia din cadrul CIO.

„Conform Cartei Olimpice, numărul total de membri CIO nu poate depăși cifra 115, dintre care doar 45 sunt cei direcți implicați în sport: 15 reprezentanți ai FI, 15 din comitetele naționale olimpice, 15 din partea sportivilor. Această minoritate este regalitatea reală a sportului. În ciuda acestui fapt, în timpul oricărui vot, ea poate influența, dar nu schimba. În scopul de a proteja interesele reale ale sportului, majoritatea voturilor ar trebui să aparțină oamenilor cu funcții sau din birouri direct legate de sport. Atât timp cât conducătorii țării pot prezenta oferte, liderii olimpici pot deține roluri guvernamentale, de ce nu includ, de asemenea, ministerele de sport în procesul decizional? Președintele Nelson Mandela a spus: 'Sportul are puterea de a schimba lumea'. Eu cred că 'Avem puterea de a schimba sportul'', a încheiat Marius Vizer.

La final, Thomas Bach, care este preşedintele CIO din 2013, i-a răspuns neconvigător lui Vizer: "Senzaţia mea este că părerea este exclusiv a dumneavoastră. Împreună avem nevoie de credibilitate. Această credibilitate poate fi obţinută numai dacă avem unitate în diversitate", a spus şeful CIO.