Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost respins marţi de către Comisia Juridică a Senatului, cu şase voturi "împotrivă", din partea senatorilor PSD şi PNL şi două "abţineri", aparţinând senatorilor Iulian Urban (PDL) şi Gyerko Laszlo (UDMR).

În cursul dezbaterilor, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a anunţat că senatorii social-democraţi vor vota împotriva ordonanţei de urgenţă, precizând că cei care au redactat actul normativ nu au evaluat impactul acestuia şi că instituţiile abilitate ale statului nu sunt în stare să îl pună în aplicare.

Ţuţuianu a afirmat că dezavuează acest mod de a guverna "golănesc, şmecheresc", care nu are nicio legătură cu statul de drept, prin care Guvernul a ales să reglementeze printr-o ordonanţă de urgenţă, care nu poate fi atacată de cei interesaţi în contencios administrativ.

Senatorul a susţinut că prin acestă ordonanţă se ocoleşte punerea în aplicare a unei hotărâri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi că toţi cei care au semnat ordonanţa sunt părtaşi la "demolarea statului de drept".

Senatorul Ioan Ghişe, din partea PNL a cerut ca membrii comisiei să adopte un raport de respingere a respectivei ordonanţe de urgenţă şi a adăugat că "haosul provine de la Guvern, cu ocazia acestei dezorganizări totale. "Guvernul Boc se scarpină când nu îl mănâncă", a susţinut el. El a mai spus că prin această ordonanţă dreptul la pensie este călcat în picioare dintr-o "intenţie politică mizeră", pentru a da satisfacţie unor oameni care, în necunoştinţă de cauză, "înghit găluştele de propagandă cu pensiile nesimţite".

Comisia juridică trebuie să întocmească un raport comun cu Comisia pentru muncă la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 1/2011. Şi Comisia pentru muncă se reuneşte pentru dezbateri marţi.

Raportul comisiilor va fi înaintat plenului Senatului, care va lua o decizie. Senatul este prima Cameră sesizată cu proiectul de lege de aprobare a OUG 1/2011, Camera Deputaţilor având competenţă decizională.

Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, o Ordonanţă de urgenţă care reglementează metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabileşte că procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale.

Ordonanţa a fost emisă după ce Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţională hotărârea privind recalcularea tuturor pensiilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.