La zece zile după declanşarea efectivă a Recensământului General Agricol 2020, de ale cărui rezultate depind politicile agricole ale României, acţiunea în teren a recenzorilor implicaţi se desfăşoară cu dificultate.
Unii bihoreni sunt nedumeriţi fiindcă se aşteptau la un recensământ al populaţiei, alţii ezită să primească în bătături recenzorii care trebuie să consemneze în tablete ce suprafeţe de terenuri deţin şi cu ce sunt cultivate, precum şi ce şi câte animale cresc în gospodării.
Informări săptămânale
Un comunicat al Prefecturii Bihor anunţă că începând cu data de 10 mai, Recensământul General Agricol (RGA) 2020 a intrat în etapa de aplicare a chestionarelor în teren, la nivelul celor 101 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, prefectul Dumitru Ţiplea convocând o şedinţă de lucru pe tema derulării procesului de recenzare, reuniune la care au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bihor, Direcţiei Judeţene de Statistică, Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului şi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor.
Obiectivul RGA este de a oferi informaţii esenţiale şi de calitate pentru dezvoltarea sectorului agricol în România, prin participarea la Politica Agricolă Comună la nivel european, însă activitatea de recenzare se desfăşoară cu dificultăţi.
Potrivit comunicatului Prefecturii, într-un raport prezentat în cadrul şedinţei "au fost evidenţiate aspectele necesar a fi îmbunătăţite în cadrul recensământului", cum ar fi informarea bihorenilor asupra RGA2020, probleme tehnice la tabletele electronice utilizate de recenzori şi gradul scăzut de încărcare a datelor preexistente în platforma Registrului Agricol Electronic de către primării.
Din acest motiv, prefectul a cerut autorităţilor implicate la nivel judeţean să informeze săptămânal Comisia Judeţeană de Recensământ cu privire la derularea RGA2020 în judeţ.
Confuzie în teren
Potrivit Mirelei Coita, coordonator al recensământului în cadrul Direcţiei Judeţene de Statistică, operatorii care culeg în teren datele au probleme ce ţin atât de organizarea acestuia la nivel central, cât şi de funcţionarea instrumentelor de lucru, dar se confruntă totodată şi cu reticenţa persoanelor la ale căror uşi bat.
"Au fost probleme de natură organizatorică, pentru că Recensământul General Agricol se suprapune cu recensământul populaţiei, care a fost amânat pe anul viitor, iar popularizarea acestui fapt s-a făcut cu întârziere, deoarece şi bugetul a fost adoptat mai târziu", spune Mirela Coita.
De asemenea, operatorii au constat în teren că tabletele cu care au fost dotaţi nu au funcţionat corespunzător, iar primirea lor în unele gospodării nu a fost conform aşteptărilor. "Oamenii se aşteptau la recensământul populaţiei şi unii nu înţelegeau de ce trebuie să dea informaţii despre terenuri şi animale".
Ce date se colectează
Prin intermediul chestionarelor folosite în Recensământul General Agricol sunt colectate date şi informaţii statistice privind principalele caracteristici ale exploataţiilor agricole, precum identificarea în teritoriu (a terenurilor şi animalelor), suprafeţele agricole utilizate, efectivele de animale pe specii, adăposturile pentru animale şi gestionarea dejecţiilor animaliere, persoanele care au desfăşurat activităţi agricole, dezvoltarea rurală.
Pentru ca activitatea de recenzare, care se desfăşoară în teren până în luna iulie, să decurgă fără sincope, prefectul Dumitru Ţiplea apelează la bihoreni "să furnizeze informaţii corecte şi complete în cadrul recensământului".
"România deţine peste 30% din numărul total de exploataţii agricole din UE, dar dimensiunile exploataţiilor sunt mult mai mici faţă de cele de la nivelul Uniunii, iar datele obţinute prin RGA2020 sunt necesare pentru a asigura României, şi Bihorului, un sector agricol perfomant şi competitiv la nivelul Uniunii Europene", a transmis prefectul.
750 persoane implicate în judeţ
RGA2020 este coordonat la nivel naţional de Comisia Centrală de Recensământ, cu implicarea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Institutului Naţional de Statistică, împreună cu structurile din subordinea acestora, şi cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. În judeţul Bihor, în procesul de recenzare sunt implicate peste 750 de persoane.
Etapele de desfăşurare a RGA2020, care a fost iniţiat în toamna anului trecut, sunt: Proiectarea infrastructurii şi planificarea activităţilor (până la 30 aprilie 2021), activitatea în teren (recensământul de probă, desfăşurat în octombrie 2020), recensământul propriu-zis (mai - iulie 2021), ancheta de control (august 2021), procesarea statistică (validarea, agregarea şi corelarea datelor obţinute în teren, în perioada mai 2021 - martie 2022) şi analiza, structurarea şi publicarea rezultatelor (martie - decembrie 2022).