La cererea prefectului Gavrilă Ghilea, Comisia Judeţeană de Recensământ a analizat vineri cazul recenzoarei care a completat greşit formularele de recensământ a trei orădeni, parte a aceleaşi familii, în dreptul rubricii apartenenţa religioasă. Mai exact recenzoarea a trecut greşit codul referitor religiei greco-catolice.

"Analiza a fost făcută în prezenţa recenzorului, recenzorului-şef şi a reclamantului. În urma discuţiilor, comisia a considerat că a fost vorba de o greşeală, nicidecum de rea-voinţă din partea recenzorului, rezoluţie cu care a fost de acord şi petentul", se arată într-un comunicat trimis vineri de Prefectura Bihor.

În urma verificării formularelor completate de recenzoarea respectivă, comisia a decis că greşeala ei a fost una singulară. "După ce a constat că greşeala recenzorului a fost singulară şi s-a produs fără intenţie, aceasta a fost corectată, în prezenţa reclamantului, iar comisia a hotărât ca recenzorul să nu fie sancţionat", se mai arată în informarea Prefecturii.

Aceeaşi instituţie a anunţat că membrii Comisiei Judeţene de Recensământ vor face în continuare "o analiză aprofundată" a tuturor formularelor de recensământ privind înregistrarea apartenenţei religioase, a cetăţeniei şi a etniei.

Pe 27 octombrie, orădeanul Orlando Balaş a depus Comisiei Judeţene de Recensământ o sesizare cerând să vadă atât formularul său de înregistrare, cât şi al celor doi copii, având suspiciunea că fuseseră completate cu codul greşit în dreptul căsuţei referitoare la apartenenţa religioasă. Comisia a confirmat greşeala, în locul codului "13" aferent credincioşilor greco-catolici, femeia trecând codul "15", aferent religiei evanghelice augustane.