Începând din 3 iulie, salubritatea orădeană are parte de o schimbare importantă. Orădenii nu vor mai arunca deşeurile reciclabile de-a valma în sacul galben, ci le vor sorta pe trei categorii: plastic şi metal, hârtii şi cartoane, respectiv sticle.

RER Vest explică detaliile acestei reforme, astfel încât fiecare orădean să ştie cum să arunce deşeurile ori când să le scoată la limita proprietăţii.

Scopul separării

Introducerea colectării separate a deşeurilor în cinci fracţii înseamnă, de fapt, definirea exactă a două noi categorii de deşeuri pentru care orădenii nu aveau până acum soluţii la îndemână: sticlele (pubela verde) şi hârtiile şi cartoanele (sacul albastru).

În tot Bihorul, cu excepţia Oradiei, aceste deşeuri se colectează separat încă de la implementarea Sistemului de management integrat al deşeurilor (SMID), doar municipiul reşedinţă de judeţ fiind restant la acest capitol. În acest an, Primăria a decis că a sosit momentul ca toţi orădenii să arunce deşeurile în cinci părţi, măsură care se va aplica în tot oraşul începând cu 3 iulie 2023. 

De ce este necesară sortarea mai strictă? Pentru succesul reciclării. Sticla este un material care poate fi reciclat la infinit, prin topire, însă, dacă e aruncată laolaltă cu plastic ori metal, se sparge şi este greu de separat. Totodată, hârtiile şi cartoanele, cele mai "sensibile" deşeuri când vine vorba de contaminarea cu substanţe lichide, se pot transforma mai uşor în maculatură reciclată, dacă nu riscă să fie udate sau pătate cu fluide care s-ar putea scurge din ambalajele de plastic ori de sticlă.

Cum aruncăm?

Fracţia verde, pe care orădenii de la blocuri o aruncă de ceva timp în pubelele de aceeaşi culoare din ţarcuri şi pentru care cei de la case au primit, recent, găleţi anume concepute, este compusă exclusiv din sticle şi borcane, clătite. Ele trebuie aruncate fără capacele din metal sau plastic (al căror loc este în sacul galben) şi pot fi amestecate, indiferent de culoarea lor.

Fracţia albastră, adică maculatura (ziare, cutii din carton pliate, cutii de ouă, cutii de pizza, curate şi ambalaje din carton ale produselor alimentare), are destinaţia în sacii de culoare albastră, distribuiţi orădenilor care stau la case de către RER Vest, laolaltă cu găleata verde. 

Pentru orădenii care stau la blocuri, Primăria nu a găsit încă o soluţie potrivită: în jurul unor imobile au fost reamplasate "bătrânele" igluuri albastre, care au mai fost pe străzile din oraş. Nu toate blocurile au în vecinătatea imediată aceste recipiente, aşa că pentru unii orădeni de la blocuri fracţia albastră ar putea să presupună un efort de deplasare.

Din iulie începând, sacul galben sau pubelele de aceeaşi culoare vor fi destinate doar colectării ambalajelor din plastic şi metal, cum ar fi PET-uri, doze din aluminiu, caserole din plastic, recipiente de detergent, gel de duş, săpun lichid, cutii de conserve, toate clătite şi strivite.

Găleţi şi saci pentru toţi

În ultimele luni, RER Vest a derulat o campanie de distribuire a găleţilor verzi şi sacilor necesari pentru colectarea în cinci fracţii, iar aproximativ 14.000 de orădeni care stau la case au intrat în posesia lor, fiind astfel pregătiţi pentru noua rânduială.

"Clienţii care nu şi-au ridicat «pachetele» de colectare separată o mai pot face de la sediul RER Vest din strada Tudor Vladimirescu nr. 79 sau de la cele două puncte de colectare separată a deşeurilor din Oradea, de pe străzile Thurzo Sandor şi Uzinelor", a declarat Laura Dărăban-Breb, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest. 

Punctele de colectare separată sunt deschise de luni până sâmbătă între orele 8 şi 20, iar la sediul RER Vest programul de lucru este luni, miercuri şi vineri între orele 8 şi 16, respectiv marţi şi joi între orele 8 şi 17. 

Când se colectează

Odată cu găleţile verzi şi sacii albaştri, orădenii au primit şi calendarul colectării separate, astfel încât să ştie când să scoată deşeurile la limita proprietăţii. 

Regula este destul de simplă: ziua de colectare a deşeurilor reciclabile rămâne aceeaşi, dar în fiecare săptămână cetăţenii trebuie să scoată alt tip de deşeuri. Practic, fracţiile reciclabile alternează: ambalajele din plastic şi metal (sacul galben) se ridică din două în două săptămâni, iar, între ele, cele din carton şi hârtii şi sticle, care vor avea, astfel, câte o colectare la fiecare patru săptămâni.

"De exemplu, cei are au avut până acum colectare de sac galben în zilele de luni vor avea într-o zi de luni colectarea de sac galben cu plastic şi metal, următoarea luni colectare de sac albastru cu hârtie şi carton, apoi din nou colectare de sac galben, ca în a patra săptămână să scoată recipientul verde cu sticle pentru golire", a precizat reprezentata RER Vest. Altfel spus, săptămâna şi tipul de deşeuri...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!