Conform Dicţionarului Explicativ Român, reciclarea este prelucrarea anumitor deşeuri în vederea refolosirii. Pe cât de simplă este teoria, pe atât de greoaie pare a fi, însă, practica!

Pentru a ajunge la reciclare, un flacon din plastic sau o cutie din carton trebuie să fie ferite de impurităţi, aşa că trebuie adunate separat de deşeurile menajere. Întrucât reciclarea este pentru RER Ecologic Service unul dintre obiectivele cele mai importante, încă din 2010 a pus la punct în Oradea un sistem de colectare selectivă, îmbunătăţit de atunci în aşa fel încât niciun orădean să nu aibă vreun motiv să nu-l respecte.

Reguli simple

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca, încă din casele lor, orădenii să adune separat fracţia umedă, adică resturile menajere, de cea uscată, compusă exclusiv din deşeuri ce pot fi revalorificate: PET-uri, doze din aluminiu, hârtii, cartoane, sticle, conserve. Tot separat, acestea trebuie depuse apoi în recipientele puse la dispoziţie gratuit de operatorul licenţiat de salubritate: containere sau pubele de culoare neagră pentru fracţia umedă, respectiv recipiente ori saci de culoare galbenă pentru fracţia uscată, reciclabilă.

Mai departe, toate deşeurile trec în responsabilitatea RER Ecologic Service, care a instituit trasee pentru ridicarea resturilor menajere distincte de cele pentru colectarea materialelor reciclabile. Utilajele colorate în verde şi galben adună exclusiv fracţia uscată, în zile diferite de cele în care sunt colectate deşeurile menajere.

Drumul reciclării

Din utilajele RER Ecologic Service, deşeurile reciclabile ajung pe benzile staţiei de sortare administrate de Eco Bihor. Muncitorii le împart pe categorii, utilajele le balotează, iar apoi societatea le predă firmelor care le revalorifică.

Fiecare PET reciclat se regăseşte în statistica anuală prin care municipalitatea trebuie să demonstreze că respectă obligaţiile de mediu şi că reduce cantitatea de deşeuri depuse în halda ecologică. An de an, oraşul trebuie să scadă această cantitate cu 15%, singura soluţie pentru atingerea obiectivului fiind reciclarea.

RER Ecologic Service îşi doreşte ca orădenii să înţeleagă necesitatea colectării selective şi să respecte regulile, dovedind grijă faţă de mediu şi faţă de oraşul în care locuim. În caz contrar, ponoasele le vom trage cu toţii, laolaltă, întrucât municipalitatea poate fi sancţionată, iar banii tot de la cetăţeni vor fi luaţi...