Prima etapă a reciclării, colectarea selectivă a deşeurilor, trebuie să devină un obicei pentru orădeni. Nu doar pentru că legea obligă toţi cetăţenii ţării să trimită aşa-numita fracţie uscată, adică PET-urile, dozele de metal sau aluminiu, cutiile de lapte, sticlele, hârtiile ori cartoanele, la staţiile de sortare a deşeurilor, ci şi pentru că este un mare ajutor dat mediului înconjurător. Şi, în mod cert, toată lumea doreşte să lase copiilor o planetă cât mai puţin poluată şi plină de bogăţii.

RER Ecologic Service, operator licenţiat de salubritate în Oradea, vine în sprijinul orădenilor şi, pe lângă că le asigură gratuit infrastructura necesară pentru colectarea selectivă, îi învaţă şi cum să o facă.

Ce se reciclează?

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune că, încă din casele lor, orădenii trebuie să adune separat deşeurile menajere, adică resturile alimentare sau fracţia umedă, de cele ce pot fi reciclate, adică fracţia uscată.

Din această a doua categorie fac parte o mulţime din deşeurile aruncate săptămânal de o persoană: PET-uri, sticle, borcane, doze de aluminiu, cutii de conserve, cutii de lapte sau de iaurt, pungi de plastic, hârtie sau carton, ambalajele produselor cosmetice ori ale detergenţilor, caserole de plastic, farfurii de plastic, reviste, ziare.

Atenţie, însă: toate aceste obiecte trebuie golite de orice conţinut şi strivite, astfel încât să ocupe un spaţiu cât mai mic în utilajele cu care sunt transportate.

Drumul reciclării

Odată ce au colectat separat deşeurile în case, orădenii trebuie să le arunce, tot separat, în recipientele puse gratuit la dispoziţie de RER Ecologic Service pentru toţi clienţii săi. Locul deşeurilor menajere este în containerele sau pubelele de culoare neagră, în timp ce fracţia uscată, care va lua drumul reciclării, trebuie să ajungă în sacii sau containerele de culoare galbenă ori în cele 650 de containere tip clopot de pe străzile oraşului.

În final, deşeurile reciclabile colectate de la orădeni ajung în staţia de sortare administrată de firma Eco Bihor, unde sunt separate pe tipuri de deşeuri, balotate şi predate firmelor responsabile de reciclarea lor. Iar apoi se reîntorc, în timp, în casele orădenilor, dar sub o altă formă, mult mai atractivă şi folositoare...