Pentru 12.000 de orădeni, colectarea selectivă înseamnă că trebuie să adune deşeurile în trei fracţii, din care două iau drumul reciclării. Ca acest obiectiv să poată fi atins, însă, este necesar ca resturile să nu fie amestecate. 

Saci care „dispar”

Recent, RER Vest a distribuit gratuit orădenilor incluşi în programul de colectare selectivă în trei fracţii câte 5 role cu 25 de saci fiecare, destinaţi colectării biodeşeurilor. Aşadar, în aceşti saci, orădenii trebuie să arunce resturile de fructe şi legume, mâncarea gătită, cojile de ouă, filtrele de cafea şi ceai, florile şi plantele în general, şerveţelele şi prosoapele de hârtie, părul şi blana de animale, carnea, resturile de caşcaval şi de alte brânzeturi. 

Sacii împărţiţi de RER Vest sunt cât se poate de ecologici. Confecţionaţi din plastic biodegradabil, o tehnologie bazată pe utilizarea amidonului de porumb, ei se vor descompune laolaltă cu resturile alimentare, astfel că pot fi - şi chiar trebuie să fie - aruncaţi împreună cu biodeşeurile, în pubelele de culoare maro. 

Nu amestecaţi!

Pe lângă resturile biodegradabile, orădenii cuprinşi în programul de colectare selectivă în trei fracţii trebuie să arunce separat reciclabilele în containerele de culoare galbenă din faţa blocurilor în care locuiesc. Alte gunoaie pe care le produc - resturi reziduale - şi care nu sunt nici biodeşeuri, nici reciclabile, trebuie să ajungă în containerele de culoare neagră.

Pentru ca fracţia uscată să poată fi reciclată, iar biodeşeurile să devină compost, cele două categorii de resturi nu trebuie amestecate sub nicio formă. Este lesne de înţeles că, de pildă, o pungă din plastic aruncată între resturile alimentare nu poate deveni compost. Reguli simple, care, dacă sunt respectate, sunt cu folos pentru oraş şi pentru planetă...