RER Vest a finalizat acţiunea de distribuire a sacilor galbeni din plastic biodegradabil, destinaţi colectării biodeşeurilor.

Toţi orădenii cuprinşi în programul de colectare selectivă în trei fracţii au acum aceşti saci, pe care trebuie să-i folosească exclusiv pentru aruncarea resturilor alimentare, care pot deveni compost.

Saci care "dispar"

În total, RER Vest a distribuit gratuit orădenilor 35.000 role cu câte 25 saci. Fiecare apartament din cele 6.405 cuprinse în program a primit de la reprezentanţii operatorului de salubritate câte 5 role, deci câte 125 pungi.

În aceşti saci, orădenii trebuie să arunce resturile de fructe şi legume, mâncarea gătită, cojile de ouă, filtrele de cafea sau ceai, florile şi plantele, şerveţelele şi prosoapele de hârtie, părul şi blana de animale, carnea, resturile de caşcaval şi de alte brânzeturi. Adică resturile care, ajunse la depozitul ecologic, se transformă în compost.

Sacii împărţiţi de RER Vest sunt cât se poate de eco. Confecţionaţi din plastic biodegradabil, o tehnologie bazată pe amidon de porumb, ei se vor descompune laolaltă cu resturile alimentare, astfel că pot fi - şi chiar trebuie - aruncaţi împreună cu biodeşeurile, în pubelele de culoare maro.

În trei părţi

Orădenii care locuiesc la bloc nu trebuie însă să confunde sacii primiţi acum, destinaţi biodeşeurilor, cu sacii galbeni distribuiţi de RER Vest cetăţenilor care stau la case şi dedicaţi colectării fracţiei uscate, adică a reciclabilelor precum ambalaje, PET-uri, hârtii, cartoane, tetrapak-uri.

Pe lângă resturile biodegradabile, orădenii cuprinşi în programul de colectare selectivă în trei fracţii trebuie să arunce separat reciclabilele în containerele de culoare galbenă din faţa blocurilor în care locuiesc. Alte gunoaie pe care le produc - resturi reziduale - şi care nu sunt nici biodeşeuri, nici reciclabile, trebuie să ajungă în containerele de culoare neagră. Reguli simple şi, mai ales, cu folos pentru oraş şi pentru planetă...