Colectarea selectivă a deşeurilor, singura modalitate prin care se poate reduce cantitatea de deşeuri abandonată la halda de la marginea Oradiei, trebuie să fie un obicei pentru toţi locuitorii oraşului.

Ca să îi încurajeze pe orădeni să îşi trimită resturile la reciclat, Primăria şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Vest, au făcut ceea ce ținea de ele. Mai rămâne ca cetăţenii să deprindă regulile...

Regulile colectării

Colectarea selectivă presupune ca, încă din propriile locuinţe, orădenii să adune deşeurile menajere (aşa-numita fracţie umedă) separat de cele care pot fi refolosite (adică fracţia uscată), iar apoi să arunce aceste materiale tot separat. Deşeurile reciclabile sunt PET-urile, sticlele, cutiile de lapte, de suc sau de iaurt, dozele de metal sau aluminiu, hârtiile ori cartoanele. De asemenea, este important ca toate aceste deşeuri să fie strivite sau presate pe cât de mult posibil, astfel încât utilajele care le colectează să nu transporte aer...

Primăria şi RER Vest au asigurat gratuit infrastructura necesară funcţionării acestui sistem. Asociaţiile de proprietari din blocuri au primit în folosinţă gratuită containere negre, destinate fracţiei umede, şi containere galbene, pentru deşeurile reciclabile, iar orădenii care locuiesc la case au primit saci galbeni destinaţi colectării fracţiei uscate.

Gratis, dar nu degeaba

Pentru a nu exista niciun impediment în colectarea selectivă, RER Vest adună gratuit deşeurile reciclabile de la toţi clienţii şi a instituit trasee distincte de cele pentru colectarea deşeurilor menajere, ceea ce înseamnă că cele două tipuri de deşeuri sunt ridicate în zile diferite şi cu utilaje diferite. Astfel, deşeurile reciclabile nu pot fi amestecate cu cele menajere, iar în final ajung la staţia de sortare administrată de Eco Bihor.

Implicarea fiecărui locuitor este esenţială pentru ca acest circuit să funcţioneze corect. Din acest motiv, reprezentanţii RER fac apel la conştiinţa orădenilor şi îi îndeamnă să practice colectarea selectivă. Este singura modalitate prin care oraşul scapă de riscul de a fi sancţionat pentru că nu recuperează suficient de multe materiale care pot fi refolosite.