Una dintre cele mai importante invenţii din secolul trecut, plasticul este peste tot: în haine, în aparatele electrice şi electrocasnice, în maşini, în ambalajele alimentelor. Tocmai pentru că este foarte răspândit, el trebuie eliminat inteligent, pentru a nu rămâne sute de ani în natură.

Primăria Oradea şi RER Vest le-a asigurat tuturor locuitorilor oraşului soluţii eficiente şi accesibile pentru ca deşeurile din plastic pe care le produc să ajungă la reciclare. Mai e nevoie să funcţioneze doar interesul şi responsabilitatea orădenilor...

Viaţă lungă

Estimările făcute de specialişti arată că, la nivel mondial, 30 milioane de tone de plastic se aruncă la gunoi anual. Dacă nu sunt reciclate, aceste deşeuri ajung să ocupe suprafeţe uriaşe în gropile de gunoi. Unde vor sta mult şi bine, deoarece, în funcţie de tipul de plastic, durata lor de viaţă se întinde între 500 şi 1.000 de ani.

Dincolo de faptul că umplu gropile de gunoi, plasticul e şi o sursă importantă de poluare a naturii. PET-uri, pungi, folii şi alte obiecte făcute din acest material ajung în ape, păduri, pe marginile drumurilor ori prin copaci, dăunând mediului înconjurător. Un argument în plus pentru reciclarea lor...

Ca deşeurile din plastic să poată fi reciclate, condiţia principală este colectarea selectivă. Acestea trebuie aruncate separat de deşeurile menajere, astfel încât să poată fi sortate pe tipuri şi culori, iar apoi măcinate şi topite în fabricile dedicate reciclării lor. Astfel, redevin materii prime.

Soluţii pentru toţi

Pentru a-i ajuta pe orădeni să aibă o atitudine responsabilă faţă de mediul înconjurător, RER Vest şi Primăria au asigurat infrastructura necesară colectării selective. Toate blocurile au în apropiere containere de culoare galbenă, în care cetăţenii să arunce deşeurile reciclabile, iar orădenii care stau la case au primit gratuit saci de aceeaşi culoare.

Înainte de a le arunca la gunoi, ceăţenii trebuie să golească plasticul de orice conţinut. De asemenea, PET-urile trebuie strivite, pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu.

RER Vest asigură colectarea gratuită a deşeurilor reciclabile cu alte utilaje decât cele care colectează deşeurile menajere şi în zile diferite, tocmai pentru a oferi garanţia că resturile nu sunt amestecate.