Aleşii orădenilor au aprobat joia trecută creşterea tarifelor practicate de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, ca urmare a creşterii cu 16% a salariului minim pe economie. Toţi locuitorii oraşului trebuie să înţeleagă, însă, că de ei depinde ca serviciul de colectare şi transport al deşeurilor să rămână la un nivel acceptabil. Dacă nu colectează selectiv, vor ajunge să plătească şi mai mult...

Majorări aprobate

Conform hotărârii votate de Consiliul Local Oradea, de la 1 februarie RER Ecologic Service va taxa colectarea deşeurilor de la persoane fizice cu 4,86% mai mult, mai precis cu 9,5 lei/persoană, în loc de 9,06/persoană. În cazul persoanelor juridice, majorarea tarifului este de 6%, de la 82,37 lei la 87,33 lei pe tonă.

De asemenea, consilierii locali au aprobat şi scumpirea serviciilor prestate la suprafaţă de operatorul de salubritate. Astfel, măturarea mecanizată va costa de acum 14,18 lei/1.000 metri pătraţi (faţă de 13,91 lei anterior), întreţinerea spaţiilor verzi 25,75 lei/1.000 mp (comparativ cu 23,76 lei înainte), iar întreţinerea rigolelor 217,45 lei/1.000 mp (faţă de 191,46 lei până acum).

Selectiv e mai ieftin!

Deşi aceste scumpiri erau inevitabile, orădenii trebuie să ştie că stă în puterea lor să evite noi majorări ale tarifelor de salubritate. După cum se ştie, de la începutul acestui an, fiecare operator de depozit de deşeuri din România este obligat să plătească Administraţiei Fondului pentru Mediu o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri depusă în halda ecologică. Această taxă se regăseşte, de la 1 ianuarie, şi în tariful de salubritate practicat în Oradea.

În concluzie, doar diminuarea cantităţilor de deşeuri aruncate la Eco Bihor poate face ca orădenii să nu plătească mai mulţi bani pentru administraţia centrală. Iar cum singura soluţie pentru reducerea cantităţilor de deşeuri este colectarea selectivă, fiecare locuitor al oraşului ar trebui să se gândească de două ori unde lasă gunoaiele care pot fi reciclate (PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, metale, tetrapak-uri). Nu de alta, dar dacă sunt depuse în recipientele galbene, nu doar că acest lucru nu generează niciun cost, dar chiar înseamnă o economie...