V-aţi gândit vreodată că, în loc să aruncaţi la gunoi cojile de fructe şi de legume, le-aţi putea folosi ca îngrăşământ în grădină? Patru tineri din Spania şi Germania au venit la Oradea pentru a vă învăţa cum!

Cei patru sunt voluntari ai Fundaţiei Life şi vor susţine în această primăvară mai multe lecţii despre realizarea compostului, la care va putea participa, gratis, orice curios. În plus, tinerii vor oferi, tot gratuit, 60 de recipiente necesare pentru obţinerea materialului fertilizant.

Pentru Oradea verde

Cele două nemţoaice, Helena Wichert (18 ani) şi Judith Brieden (21 ani), şi cei doi spanioli,  Armand Oubina Trejo (26 ani) şi Daniel Garcia (26 ani), s-au mutat la Oradea anul trecut în septembrie. Cu toţii sunt preocupaţi de probleme de mediu, motiv pentru care s-au înscris în programul de mobilitate Erasmus+.

Nu se cunoşteau până să ajungă aici, dar i-a unit proiectul "The Green City" (Oraşul verde), derulat de mai bine de doi ani de Fundaţia Life din Oradea. Imediat după ce au ajuns în oraş, cei patru tineri au început munca. "Am observat că este un oraş frumos, dar cu prea multe gunoaie, aşa că am strâns mizeriile de pe malul Peţei şi am plantat copaci", explică Armand. Tinerii au de gând să continue sădirile şi în această primăvară.

Nu aruncaţi, reciclaţi!

Cel mai mare plan al lor este să-i înveţe pe orădeni cum să facă, acasă, compost. "Multe resturi organice ajung la halda de deşeuri, când de fapt ar putea fi reutilizate", spune Helena. Amestecate cu pământ şi lăsate la fermentat, aceste deşeuri se transformă în compost, un îngrăşământ natural pentru sol.

Drept urmare, tinerii au decis să ţină mai multe seminarii despre realizarea compostului, deşi încă nu au stabilit data şi locul întâlnirilor. "Ne-am bucura dacă ar mai fi şi orădeni dornici să ne ajute", spune Judith.

Cei patru au convins reprezentanţii Eco Bihor să le sponsorizeze proiectul lor cu 60 de recipiente anume concepute pentru realizarea compostului. "Le vom oferi gratuit orădenilor care vor veni la seminarii", spune Daniel, sperând, la fel precum colegii săi, că-i vor convinge pe orădeni să reutilizeze o parte cât mai mare din gunoaiele pe care le produc. Altfel spus, să fie şi din acest punct de vedere mai europeni...