Orădenii dau semne că încep să înţeleagă regulile colectării selective a deşeurilor şi cât de important este să le arunce corect, pe cele menajere separat de cele revalorificabile.

Conform bilanţului operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, reciclabilele au reprezentat aproape o zecime din volumul total al deşeurilor aruncate de orădeni. O veste bună, întrucât faţă de 2012 cantităţile de deşeuri reutilizabile adunate din oraş s-au dublat. Reversul medaliei e că Oradea trebuie să trimită spre refolosire cel puţin 15% din totalul gunoaielor produse de locuitori şi agenţii economici.

Semne de bine

Bunăstarea unui oraş se reflectă şi în gunoaiele pe care le produce. Cu cât un cetăţean aruncă mai multe gunoaie, cu atât este mai prosper, asta însemnând că a avut bani de cheltuit. Din acest punct de vedere, Oradea nu stă rău. Conform evidenţelor RER Ecologic Service, în 2013 au fost adunate de la orădeni 44.030 tone de deşeuri menajere. Dat fiind că, potrivit ultimului recensământ, oraşul are o populaţie de 194.400 de persoane, înseamnă că în medie un orădean a produs în tot anul 220 kilograme de deşeuri.

Oradea are implementat un sistem de colectare selectivă a deşeurilor, ce presupune că fiecare cetăţean trebuie să adune deşeurile menajere în containerele ori pubelele cu capace negre, destinate "fracţiei umede", iar pe cele ce pot fi revalorificate (PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, doze de aluminiu) în recipientele cu capace galbene, în sacii galbeni distribuiţi gratuit de operatorul de salubritate ori în containerele tip clopot amplasate în întreg oraşul. În 2013, RER Ecologic Service a adunat de la orădeni 4.118 tone deşeuri reciclabile, din care 493 tone din igluuri. Astfel, în medie, cantitatea de reciclabile adunată de la un orădean a fost de 20 kilograme.

Mai responsabili

Deşi reciclabilele colectate reprezintă doar a zecea parte din volumul deşeurilor menajere, indicatorul este bun pentru oraş şi arată un progres semnificativ faţă de anul precedent. Asta pentru că orădenii au adunat de peste două ori mai multe deşeuri reutilizabile decât înainte cu un an. Mai precis, în 2012 au fost colectate 1.830 tone deşeuri reciclabile, adică o medie de aproape 10 kilograme pentru fiecare locuitor.

Creşterea cantităţilor de deşeuri reciclabile adunate arată că orădenii au devenit mai conştiincioşi şi, de asemenea, că au fost de folos campaniile de educare pe care RER Ecologic Service le-a susţinut anul trecut, atât prin publicaţia "Oradea noastră" şi alte vehicule mass-media, cât şi prin premierea a numeroşi orădeni surprinşi în timp ce aruncau corect deşeurile. Conducerea societăţii şi-a propus însă ca în 2014 să adune şi mai multe cantităţi de deşeuri ce pot fi revalorificate, mai ales că normele europene impun ca minimum 15% din deşeurile produse în oraş să fie reciclabile.

Curăţenie peste tot

Bilanţul activităţii de anul trecut a operatorului licenţiat de salubritate mai arată că au fost cuprinse în programul de curăţenie stradală 614 străzi, cu 22 mai multe decât în anul precedent.

De asemenea, în parteneriat cu Primăria, RER Ecologic Service a susţinut patru campanii de curăţenie generală, în care a colectat gratuit deşeurile voluminoase ale orădenilor, adică obiectele de uz gospodăresc devenite inutile.

Totodată, în aceste campanii, care s-au desfăşurat din primăvară până în toamnă, RER Ecologic Service a colectat gratuit şi deşeurile vegetale. Anul trecut, muncitorii firmei de salubritate au adunat din oraş 990 tone de deşeuri biodegradabile, toate fiind transportate la depozitul ecologic al oraşului.

Şi în 2014 vor avea loc campanii de curăţenie generală, de îndată ce vremea bună va permite oamenilor să-şi deretice curţile şi casele.