Pentru nimeni nu mai e un secret că Oradea, la fel ca toate municipiile din ţară, trebuie să atingă anumite ţinte privind cantitatea de deşeuri reciclate.

Pentru ca oraşul să-şi îndeplinească obligaţiile, RER Ecologic Service a început un nou program de conştientizare şi educare, în care a angrenat 15 asociaţii de proprietari, învăţându-i pe orădeni cum să colecteze "deştept" gunoaiele. De asemenea, operatorul licenţiat de salubritate va lucra şi duminica pentru colectarea aşa-numitei fracţii uscate, adică a deşeurilor ce pot fi revalorificate.

Ţinte europene

Conform legislaţiei în vigoare, Oradea trebuie să reducă cu 15% cantitatea de gunoaie depusă la halda ecologică administrată de Eco Bihor, lucru ce poate fi realizat doar prin reciclarea deşeurilor. De asemenea, până în 2020 oraşul trebuie să recicleze jumătate din cantitatea totală de deşeuri pe care o produce.

Nerespectarea ţintelor va duce la amendarea municipiului. Pentru a evita acest risc, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei a demarat o campanie prin care îşi doreşte să-i convingă pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile reciclabile. "Am ales un eşantion de 15 asociaţii de proprietari, unde dorim să creştem calitatea deşeurilor reciclabile", spune Ionel Ban, director de producţie în cadrul RER Ecologic Service.

Saltul calitativ

Orădenii care formează cele 15 asociaţii au participat la întâlniri cu reprezentanţii RER Ecologic Service, Eco Bihor şi Poliţiei Locale, fiindu-le explicat ce înseamnă colectarea selectivă de calitate. "Nu e importantă doar cantitatea de deşeuri reciclabile colectată. Dacă doar un sfert din aceste deşeuri ajung să fie reciclate, n-am rezolvat nimic", explică Ban.

Ca să fie "conformă" pentru reciclare, fracţia uscată nu trebuie să fie "contaminată" cu deşeuri menajere. De exemplu, hârtia care a ajuns în contact cu substanţe uleioase nu mai poate fi revalorificată. Altfel spus, efortul unora de a colecta deşeuri reciclabile separat de cele menajere poate fi anulat de vecinii care nu ţin cont de principiul separării gunoaielor, lucru pe care RER Ecologic Service vrea să-l evite.

"Murdăria" se plăteşte

Nu e exclus ca pe viitor Consiliul Local să introducă noi reglementări în privinţa colectării selective. "S-ar putea ca pe trasee să vină cu angajaţii noştri şi cei de la Eco Bihor, compania care administrează staţia de sortare a deşeurilor reciclabile, care să spună dacă deşeurile pot sau nu să fie reciclate. Dacă ei vor spune că nu, nu le vom colecta, ca să nu compromitem întreaga cantitate", explică Ban. Pentru colectarea fracţiei uscate care nu poate fi reciclată, orădenii ar putea ajunge să plătească la fel ca pentru fracţia umedă (reziduuri menajere), în timp ce colectarea deşeurilor reciclabile "necontaminate" va rămâne gratuită, aşa cum e şi în prezent.

Tot pentru ca orădenii să strângă reciclabile cât mai multe şi mai "curate", RER Ecologic Service a mai instituit un traseu de colectare la asociaţiile de proprietari. Dacă până acum, acestora li se goleau containerele cu capace galbene în zilele de marţi şi joi, acum muncitorii de la salubritate le vor goli şi duminica.

La mai mare!

Pe de altă parte, după ce în ultima parte a anului 2012 a derulat campania "RER te premiază dacă te prinde reciclând", prin care a oferit premii orădenilor surprinşi că aruncau corect deşeuri reciclabile, operatorul de salubritate intenţionează să deruleze acţiuni similare şi anul acesta, astfel încât cantităţile de deşeuri reciclabile adunate în oraş să crească lună de lună.

În decembrie, muncitorii au strâns de la orădeni, atât de la cei care stau la blocuri, cât şi de la case, 331 de tone de deşeuri reciclabile. De asemenea, au adunat 6,32 tone de sticlă din igluurile verzi, plus 9,6 tone de deşeuri din plastic şi metal depuse în igluurile de culoare galbenă şi 9,86 tone de hârtii şi cartoane din igluurile de culoare albastră.