Statisticile municipalităţii arată că în fiecare lună a anului trecut un orădean a aruncat în pubele şi în containere, în medie, câte 6 kilograme de deşeuri menajere şi 800 grame de deşeuri reciclabile colectate selectiv.

Multe alte materiale care puteau fi valorificate au fost însă aruncate de-a valma cu resturile menajere şi doar o parte a fost recuperată la staţia de sortare din Episcopia. Datele Primăriei mai indică, de asemenea, că orădenii aproape au triplat cantitatea de deşeuri electrice şi electronice trimise la revalorificat. Semn că au învăţat ceva mai mult din lecţia reciclării, dar şi că mai au de aprofundat...

Gunoaie în cifre

Ca la fiecare început de an, Compartimentul Protecţia Mediului din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Oradea a realizat un bilanţ privind deşeurile aruncate de cetăţeni de-a lungul anului precedent. Conform datelor, în 2016 orădenii au trimis la depozitul de deşeuri administrat de firma Eco Bihor 15.362 tone de deşeuri menajere colectate în amestec, adică în pubelele şi containerele cu capace negre. Cantitatea totală a deşeurilor menajere este mai mică decât cea aruncată în anul 2015, când au ajuns la haldă 16.427 tone.

Raportat la o populaţie a oraşului de 196.367 persoane, conform celui mai recent recensământ, acest lucru înseamnă că un orădean s-a debarasat anul trecut de 70 kilograme de deşeuri menajere.

Acestora li se adaugă 37.353 tone de deşeuri colectate de la firmele din oraş, 15.184 tone de deşeuri adunate de pe străzi şi 2.180 tone de deşeuri rezultate din construcţii. Această ultimă categorie a înregistrat o valoare aproape dublă faţă de anul 2015 (când au fost 1.110 tone), semn că anul trecut orădenii s-au conformat legii în mai mare măsură, neabandonând la fel de multe deşeuri din moloz pe terenurile de la marginea oraşului.

Colectarea selectivă, pe plus

La capitolul colectare selectivă, orădenii stau ceva mai bine decât în 2015. În total, anul trecut au aruncat în igluuri, în sacii galbeni şi în containerele cu capace de aceeaşi culoare 1.996 tone de deşeuri reciclabile, o cantitate mai mică decât în anul precedent (2.009 tone). Totuşi, procentul fracţiei uscate din totalul deşeurilor la nivelul oraşului este mai mare, dat fiind că în 2016 cetăţenii au aruncat mai puţine deşeuri menajere. Un calcul aritmetic arată că, în medie, un orădean a colectat selectiv anul trecut 10 kilograme, adică 800 de grame pe lună.

Din totalul fracţiei uscate colectate din oraş, 712 tone au fost deşeuri de hârtie şi carton, 130 tone au fost sticle, 1.043 tone plastic, iar 110 tone metal. Interesant e că, spre deosebire de anul 2015, când au colectat selectiv 52 tone de deşeuri din metal, anul trecut orădenii au dublat cantitatea acestora.

Atenţie la amenzi!

Pe lângă fracţia uscată colectată selectiv, orădenii au mai valorificat şi alte deşeuri. Mai precis, 223 tone de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice uzate - aproape triplu faţă de 2015, când s-au strâns doar 78 tone din această categorie foarte importantă de deşeuri reciclabile. Vechile aparate, baterii, becuri şi alte dispozitive electrice sunt preluate de firmele de profil, desfăcute pe bucăţi şi refolosite, în mare măsură ca materie primă pentru alte echipamente.

În plus, la staţia de sortare a deşeurilor au mai fost valorificate deşeuri reciclabile şi din categoria gunoaielor menajere. Din containerele şi pubelele negre, muncitorii Eco Bihor au ales, pe cât au putut, PET-uri, doze de metal şi aluminiu, sticle, pentru a le trimite şi pe acestea la reciclat, însă aceste cantităţi nu au fost încă centralizate. În mod cert, n-au avut cum să scoată toate deşeurile reciclabile aruncate de-a valma cu resturile menajere.

Dacă vor continua să arunce laolaltă fracţia umedă şi cea uscată, orădenii riscă amenzi, această faptă fiind interzisă. De altfel, anul trecut Poliţia Locală a amendat aproape o sută de asociaţii de proprietari pentru încălcarea regulilor colectării selective. Cum amenzile pornesc de la 1.000 lei, e clar că soluţia cea mai bună rămâne colectarea separată a deşeurilor, în fiecare locuinţă...