Primăria, operatorul licenţiat de salubritate, RER Vest, şi firma care administrează depozitul de deşeuri al judeţului, Eco Bihor, reformează sistemul de colectare selectivă din Oradea.

De la 1 iunie, 126 de asociaţii de proprietari din oraş vor fi incluse într-un program pilot, care vizează colectarea deşeurilor în trei fracţii, nu în două, aşa cum se face în prezent. Aşadar, pe lângă deşeuri menajere şi reciclabile, circa 12.000 de orădeni vor strânge separat şi deşeurile biodegradabile, categorie care cuprinde materii precum resturile alimentare, de fructe şi legume, cojile de ou, zaţul de cafea, şerveţelele de hârtie.

3, în loc de două

Conform programului pilot, în ţarcurile celor 126 de asociaţii de proprietari, RER Vest va pune câte un container maro, anume pentru resturile biodegradabile. "De asemenea, fiecare apartament din aceste asociaţii va primi un recipient, în care se va colecta separat fracţia biodegradabilă: resturi alimentare crude, fierte, prăjite sau afumate, carne, legume, fructe, zaţ de cafea, prosoape şi şerveţele de hârtie folosite", a explicat viceprimarul Florin Birta (foto).

Schimbarea este necesară pentru ca Oradea să îşi atingă ţintele anuale de reciclare. Conform Ordonanţei de Urgenţă 196/2005 privind fondul de mediu, în 2018 românii ar trebui să diminueze cu 45% comparativ cu anul trecut cantităţile de deşeuri abandonate la Eco Bihor, lucru care poate fi atins doar prin reciclare. În caz contrar, cetăţenii, inclusiv orădenii, vor plăti penalităţi, aşa cum deja s-a întâmplat şi anul acesta, când municipalitatea a achitat Administraţiei Fondului de Mediu 500.000 lei, dar şi anul trecut, când a trimis alte 300.000 lei.

Cele mai grele

Decizia colectării separate a fracţiei biodegradabile a fost luată pentru că aceste deşeuri sunt cele mai grele. Dacă sunt adunate separat, pot însă să fie folosite de Eco Bihor la producerea de compost, astfel că nu vor mai ajunge abandonate în haldă, ceea ce, desigur, va însemna o reducere a cantităţilor din depozit.

"În compoziţia fracţiei umede, 50% sunt materiale biodegradabile", explică Pálhegyi Zoltán (foto), director general economic-marketing în cadrul RER Vest. Aşadar, în cazul ideal, după cele şase luni de implementare a proiectului pilot, la cele 126 de asociaţii va scădea la jumătate cantitatea de deşeuri abandonate.

Reprezentanţii Primăriei şi ai operatorului de salubritate se vor declara mulţumiţi însă chiar şi în cazul în care procentajul de reciclare va fi mai mic. "Dacă va funcţiona şi vom vedea că am ajuns să deviem spre producerea de compost 30-35% din cantităţile de biodegradabile, cu siguranţă va putea fi un proiect pilot şi pentru alte localităţi din ţară", a mai spus Birta.

Un an fără facturi!

Pentru a determina orădenii vizaţi de program să respecte noua regulă, operatorul de salubritate a pregătit şi un premiu: asociaţia care va colecta cele mai multe deşeuri biodegradabile, păstrând în acelaşi timp calitatea fracţiei uscate, nu va plăti, timp de un an, facturile de salubritate. "Este un premiu pentru cei mai conştiincioşi orădeni", a explicat Pálhegyi.

Asociaţia câştigătoare va fi uşor de desemnat întrucât la toate cele 126 de asociaţii RER Vest va cântări deşeurile colectate. Societatea se va dota cu un utilaj anume prevăzut cu cântar şi va lipi etichete cu cipuri pe containere şi pubele, astfel încât la ridicarea oricărui recipient pentru golire se va şti automat ce greutate are şi de la care asociaţie provine.

RER plăteşte

Cele 126 de asociaţii, care cuprind circa 6.440 de apartamente, sunt răspândite în întreg oraşul, din Rogerius până în Nufărul, fiind alese în funcţie de traseele de colectare ale RER Vest. Astfel, de la 1 iunie, fiecare ţarc al acestora va avea o pubelă de 240 litri sau un container de 1,1 metri cubi de culoare maro, iar locatarii vor primi la rându-le câte un coş de gunoi de 10 litri, precum şi pungi de hârtie, în care să adune resturile biodegradabile pentru a nu fi obligaţi să coboare frecvent cu coşul de gunoi la ţarc.

Containerele şi pubelele din ţarcuri vor costa circa 61.000 lei şi vor fi plătite din sursele proprii ale RER Vest, în timp ce recipientele pentru apartamente şi cele 579.600 de pungi de hârtie vor costa circa 142.000 lei, bani pe care RER Vest îi va plăti din fondul pe care l-a înfiinţat în urmă cu un an şi în care virează lunar 7% din sumele colectate în baza facturilor de salubritate.

"Vom avea întâlniri cu fiecare proprietar de apartament, pentru a înmâna recipientele şi a le explica oamenilor efectiv despre ce este vorba. Ne dorim ca acest proiect să fie unul de succes", a declarat Florin Birta. Dacă va fi aşa, de anul viitor noua regulă s-ar putea implementa în întreg oraşul. Până la urmă, ar fi o schimbare bună şi pentru aspectul, şi pentru vistieria Oradiei...


Vocea străzii

Ce părere aveţi despre faptul că în Oradea va începe colectarea separată a deşeurilor biodegradabile?

Este foarte bine, regula ar putea fi extinsă în tot oraşul. În schimb, ar trebui ca şi asociaţiile de proprietari să-şi oblige locatarii să respecte curăţenia.
Elena

O idee bună. Ar fi folositor dacă şi orădenii de la case ar primi recipiente în care să colecteze deşeurile biodegradabile şi să facă singuri compost.
Alina Abrudan

În teorie este bine. Dar mai avem mult până ca lumea să înţeleagă, iar reciclarea să se facă aşa cum trebuie. Totul se rezumă la educaţie.
Tudor Gavra

Cred că va fi degeaba dacă Poliţia Locală nu va da amenzi celor care nu colectează selectiv deşeurile. Altfel, nu rezolvăm nimic.
Ioan Cotu

Eu cred că va fi foarte grea implementarea acestei noi reguli. În prezent, avem probleme la colectarea selectivă cu două fracţii.
Viorel Secara

Mai bine s-ar gândi Primăria cum să rezolve problema mizeriei din jurul containerelor. Sunt multe gunoaie, de miros nu mai vorbim.
Aurica Bora